Verkkouutiset

Olkiluodon ydinvoimalan voimajohtoja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Miksi hallitus ei ota selvää kantaa ydinvoimaan?

BLOGI

Kirjoittajan mukaan asiaa on viety salassa eteenpäin.
Antti Häkkänen
Antti Häkkänen
Kirjoittaja on kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n komissio on suunnitellut keväästä lähtien ilmastolinjausta, jossa ydinvoimaa ei luokiteltaisi ilmastoystävälliseksi. Suomen ja koko Euroopan kannalta tämä olisi erityisen haitallinen linjaus. Ydinvoima on päästötöntä ja edullista. Tasaista ja luotettavaa energiaa, ei heilu säiden mukana. Vahvistaa taloudellista omavaraisuutta ja ulkopoliittista riippumattomuutta. Ydinenergia on keskeisessä roolissa kotitalouksien sähkölaskun loppusummassa, kotimaisen teollisuuden kilpailukyvyssä ja Suomen järkevissä ilmastoteoissa. Monella tapaa järkivihreää energiaa.

EU:n asettuminen ydinvoiman vastustajien puolelle olisi suomalaisille kotitalouksille, yritystoiminnalle ja myös ilmastoteoille kuin märkä rätti kasvoille. Suomen etu on puolustaa, eikä vastustaa ydinvoimaa. Ydinvoimalinjaus on vaalikauden tärkeimpiä EU-politiikan linjauksia.

Ydinvoiman tärkeydestä huolimatta Sanna Marinin hallitus on ollut hiljaa kuntavaalien ja puoluekokousten alla. Olen kesästä lähtien ihmetellyt, miksi hallituspuolueet eivät edistä ydinvoimaa EU-tasolla tai miksi hallitus ei edes ota selvää kantaa ydinvoimaan. Muistuttelin tästä heinäkuussa SuomiAreenan pj-tentissä. Kyselin samaa vihreiden Maria Ohisalolta elokuussa A-studion ilmasto- ja energiakeskustelussa. Vastustaako vai kannattaako Suomi ydinvoimaa EU-sääntelyssä? Tähän ei tullut vastausta. Suomi ei ajanut etujaan EU:ssa, vaikka muut maat ajoivat ydinvoimamyönteistä linjausta näkyvästi jo maaliskuussa.

Nyt yhtäkkiä hallitus ilmoitti viime viikolla, että julkisuudelta ja eduskunnalta salassa he ovat ajaneet ydinvoimamyönteistä linjaa. Siis asia näköjään salattiin eduskunnalta kevään ja kesän ajaksi, mutta lobattiin muiden maiden päättäjille. Hyvä, että ydinvoimaa on sittenkin edistetty oikeaan suuntaan, mutta toimintatapa on perustuslain ja julkisuuslain valossa vähintään erikoinen. Ydinvoimalinjaukset ovat aiempina vuosina olleet jopa syynä hallituksesta lähtöön. Julkinen paine on ollut muun muassa vihreille liikaa jo kaksi kertaa. Nyt asia vietiin salassa eteenpäin. Eduskunnan ohittaminen näin tärkeässä asiassa täytyy selvittää.

Prosessi oli outo, mutta itse asiaa pitää saada nyt vauhdilla eteenpäin. Nyt kun Marinin hallitus on edistänyt ydinvoimaa EU-tasolla, niin hallituksen olisi syytä edistää ydinvoimaa avoimesti myös kotimaassa. Suomella ei ole tällä hetkellä selvää ydinvoimalinjaa. Maan hallituksessa istuu iso nippu ydinvoiman perinteisiä vastustajia. Aiemmin erityisesti vihreät ovat yhtenäisesti vastustaneet ja SDP:ssä ja keskustassa monet edustajista ovat aiempina vuosina äänestäneet ydinvoimaa vastaan. Poliittinen riski investoijien ja kehitystoiminnan näkökulmasta on suuri.

Tarvitsisimme ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä, jotta investoinnit etenisivät puhtaaseen energiaan. Esimerkiksi energia-alan yritykset odottavat nykyisten ydinvoimaloiden korvausinvestointien kanssa. Pienydinvoimaloiden ja muiden uusien innovaatioiden kehittämisessä olisi valtava potentiaali esimerkiksi kaukolämmön tuotannossa.

Markkinat ja tiede ovat hoitaneet osansa. Nyt odotetaan poliitikoilta yhtenäistä signaalia. Onko Suomi selvästi ydinvoimamyönteinen maa? Kannattaako tähän maahan investoida ja kehittää uusia ydinenergiaan perustuvia ilmastoystävällisiä ratkaisuja? Nyt olisi ainekset kaikkien puolueiden parlamentaariseen ydinvoimalinjaukseen. Tämä olisi vaikuttavin ilmastoteko tällä vaalikaudella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)