Verkkouutiset

Miksi ei otettu huomioon? ”Nämä puhuttiin jo viime keväänä”

Oppositiossa ihmetellään hallituksen ravintolarajoitusten yksityiskohtia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan täysistuntoon tuli perjantaina valiokuntakäsittelystä majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikainen muuttaminen. Täysistunnossa useat kokoomuksen edustajat tukivat välttämättömiä toimia pandemian saamiseksi kuriin, mutta arvostelivat esityksen yksityiskohtia.

Muun muassa kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ihmetteli, että samoista asioista puhuttiin jo vuosi sitten.

– Miksi ei otettu kevään kokemuksia huomioon? En ymmärrä, että laitamme teiden varsien pienet huoltoasemien kahvilat ja kylien pienet lounaspaikat kiinni sen takia, että jossain yökerhossa on tanssittu pöydällä ja laulettu karaokea, Timo Heinonen sanoi.

Kokoomuksen Jukka Kopran mukaan ravintolayrittäjät ovat todella ahtaalla. Hänen mukaansa on väärin vaatia yrityksiä maksamaan hallituksen päätösten seurauksena lomautusajan palkka omalla kustannuksellaan.

Valiokuntaryhmän vastaava kokoomusedustaja Pia Kauma esitteli puolueen vastalauseen ja viisi lausumaehdotusta. Niillä halutaan muun muassa muutosta henkilöstöravintoloiden asemaan, hiihtokeskusten ulkoiluterasseille, nopean ja riittävän maksatuksen korvausmallia, arvonlisäveron tilapäistä alentamista, viinien tilapäistä ulosmyyntiä ja uskottavan exit-strategian rakentamista.

Pia Kauman mukaan ravintolat on nostettu tikun nokkaan, vaikka suuri osa ongelmista tulee maan rajoilta. 

Ben Zyskowicz (kok.) sanoi Suomen hallituksen toimineen suhteellisen hyvin. Hän kiitti ja totesi pitävänsä toimia ennennäkemättömässä ja ”hälyttävässä” tilanteessa hyvinä, vaikka päätöksenteossa on kompuroitu ja tehty virheitä.

Zyskowicz kuitenkin kysyi, riittävätkö toimet ja miksi Suomessa on ollut niin vaikeaa päättää koronarajoituksista.

– Tarvitsemme kunnon sulkua, jolla saamme tartuntamäärät kuriin. …(SDP:n) Kansanedustaja Aki Lindén lausui twitterissä suunnilleen niin, että ollaanko tässä hoitamassa koronakriisiä vai pitämässä juridiikan tutkijaseminaaria. Tältä minustakin välillä on tuntunut. Hoidammeko kriisiä joka muodostaa vakavan uhan suomalaisten terveydelle ja hengelle, vai olemmeko pitämässä valtiosääntöoikeuden tutkijaseminaaria, Ben Zyskowicz kysyi.

– Miksi Suomessa näiden rajoitustoimien käyttöön ottaminen on niin paljon vaikeampaa kuin muissa Euroopan maissa? Se johtuu osin siitä, että meillä on täysin uniikki perustuslain valvontajärjestelmä. Itse kannatan sitä. Mutta. Onko tämä johtanut myös täysin uniikkeihin tulkintoihin perustuslaista ja kansainvälisistä sopimusvelvoitteista?

Zyskowicz kertoi, että valiokunnan saaman selvityksen mukaan 21 Euroopan maassa on otettu käyttöön paljon kovempia toimia kuin Suomessa. Yhdessäkään näistä maista ei ole törmätty perustuslain ongelmiin.

Kokoomuksen Mari-Leena Talvitie pahoitteli, että vielä tänäkään päivänä rajoilla ei ole käytössä pakollista koronatestausta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)