Mikko Alatalo: Kaikille moottoriteille kesärajoitukseksi 130 km/h

Keskustan kansanedustajan mielestä talvinopeusrajoituksia pitäisi joustavoittaa.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Alatalo (kesk.) haluaa joustavoittaa hyväkuntoisilla teillä ja kuivalla talvikelillä talvinopeusrajoituksia.

Alatalon mukaan nykyiset nopeusrajoitukset eivät huomioi riittävästi, onko sää tosiasiassa muuttunut. Hänen mukaansa kelin mukaan muuttuvat nopeusrajoitusmerkit olisivat teknisesti helpoin, joskin hintava ratkaisu.

– Oli raivostuttavaa ajaa esimerkiksi viime viikolla upealla leveäkaistatiellä Oulun pohjoispuolella kahdeksaakymppiä. Monet vielä ajavat alinopeutta eli liikenteen virta oli hyvällä sulalla tiellä noin 70 km tunnissa, Alatalo toteaa tiedotteessaan.

Alatalon mielestä tieliikennelainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä olisi käsiteltävä myös talvinopeuksia.

– Tulee huomioida säähän ja talven tuloon liittyvät erot eri puolilla maata, jotta tulevaisuudessa talvinopeuksien asettaminen voidaan tehdä joustavammin. Kun Lapissa saattaa olla lunta syystalvella, voi Etelä-Suomessa olla kuiva talvikeli.

– On jopa esitetty, että talvirajoituksista luovuttaisiin Suomessa kokonaan – eihän vastaavaa ole käytössä missään muissakaan maissa. Ruotsikin on jo luopunut talvirajoituksista.

Mikko Alatalo on jättänyt talvirajoitusten todellisesta turvallisuushyödystä kirjallisen kysymyksen.

– Autoa ajavaan ihmiseen pitää luottaa, eikä yhteiskunnan määrätä kohtuuttoman tiukkoja sääntöjä. Normaali ihminen ajaa hiljempaa liukkaalla tai muuten huonoissa olosuhteissa. Kaahareiden ryhmään taas eivät tehoa mitkään säännöt.

Alatalon kirjallisessa kysymyksessä luonnostellaan, että kesällä voimassa olevia rajoituksia voitaisiin nostaa vastaamaan nykyaikaisten turvallisten autojen ja hyvien teiden tasoa niin, että moottoriteillä olisi 130 km/h rajoitus. Talvisin raja voisi näillä teillä olla 120 km/h. Useimmilla 80 km/h-kanta- ja valtateillä siirryttäisiin 90:een ja ohituskaistateille asetettaisiin uusi rajoitus 110 km/h.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt