Mikael Pentikäinen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Mikael Pentikäinen: Yrittäjien hätä on valtava

Kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarassa kaatua, kertoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan korona on ”valtava koettelemus” suomalaisille yrityksille. Hän kertoo saaneensa viime päivinä satoja yrittäjien yhteydenottoja.

– Korona iskee yrityksiin kaikkialla Suomella kaikilla toimialoilla. Kaikkein väkevimmin se iskee kauppaan. Päivittäistavarakaupassa on yhä elämää, mutta erikoistavarakauppa on pitkälti kiinni, Pentikäinen kirjoittaa Iisalmen Sanomissa.

– Yrittäjien hätä on valtava, koska kiinteitä kuluja on vaikea nopeasti laskea ja kassat kuivuvat. Kymmeniä tuhansia yrityksiä uhkaa kaatua.

Pentikäinen kertoo, että yrittäjägallupin mukaan lähes kolmannes yrityksistä on menettänyt yli puolet myynnistään. Kaupassa osuus on noin 40 prosenttia.

Pentikäinen peräänkuuluttaa laajamittaista julkista tukea yrityksille. Toimenpiteet ovat tähän mennessä olleet hänen mukaansa riittämättömiä.

– Hallitus käynnisti nopeasti ”valtio takaa, pankit jakaa” -operaation, jossa pankit valjastettiin Finnveran takausten avulla auttamaan yrityksiä. Operaatio yskii. Lainojen takaisinmaksuun saa lykkäyksiä, mutta muita ratkaisuja tuntuu olevan tarjolla lähinnä pankkien asiakkaille, joilla on ennestään pankista velkaa, hän kirjoittaa.

Valtion tuki ei näytä myöskään valuvan oikeaan paikkaan.

– Pankkien pitäisi avoimesti kertoa, mihin Finnvera-takaukset nyt menevät, Pentikäinen vaatii.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja pitää välttämättömänä myös suoraa tukea yrityksille. Eduskunta on myöntänyt yrityksille noin miljardin euron tuen, jota kanavoidaan Business Finlandin, Ely-keskusten ja kuntien elinkeinotoimen kautta.

– Ratkaisu auttaa monia yrityksiä jonkin aikaa. Kun kriisi jatkuu, tarvitaan lisää tukea.

Pentikäinen ehdottaa, että valtio ottaisi vastuun yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksuista esimerkiksi kolmen kuukauden määräajaksi.

– Se auttaisi monia uhkaavan kassakriisin keskellä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt