Mikael Jungner: Eläkerahastojen rahanjako nostaisi työssäkäyvän maksut yli 35 prosentin

Eläkeläisten indeksikorotukset ja korkea veroaste kuihduttaisivat Sdp:n entisen puoluesihteerin mukaan Suomen talouden.

Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner ihmettelee eläkkeistä virinnyttä keskustelua. Eläkerahastoissa olevat 200 miljardia euroa himottavat hänen mukaansa monia ja iso kuva hämärtyy jopa fiksuimmilta.

– Samaan aikaan kattamattomat eläkevastuut ovat noin 600 miljardia euroa. Sen verran on luvattu eläkkeitä ilman että vastaavaa rahaa olisi missään, Jungner kirjoittaa yhteisöpalvelu Facebookissa.

Sdp:n ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusen ajama kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi on kerännyt jo lähes 81 000 allekirjoitusta ja on siis etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Nimien kerääminen päättyy tulevan viikon torstaina.

Jungnerin mukaan työssäkäyvän eläkemaksut nousisivat yli 35 prosentin, jos eläkerahastojen 200 miljardia euroa jaetaan eläkeläisille nyt indeksikorotuksina.

– Siis työntekijän ja työnantajan yhteensä maksama, hän täsmentää.

Mikael Jungner arvioi 35 prosentin ja korkean veroasteen yhdessä tekevän suomalaisesta työstä niin kallista ja käteen jäävästä palkasta niin pienen, että talous lähtee kuihtumaan. Hänen mukaansa lopputulos on se, että joskus 2030 nuo eläkkeet jätetään kokonaan maksamatta, kun rahaa ei enää ole eläkkeiden maksuun.

– Siinä sitä sitten ihmetellään kerjääviä eläkeläisiä. Että kuka tämän saikaan aikaan.

Hänen mukaansa on parempi unohtaa korkeammat indeksikorotukset, nostaa eläkeikää ja käyttää tätä 200 miljardin rahastoa jotta työstä maksettu eläkemaksu pysyy 20 prosentin pinnassa.

– Näin kun tehdään, työ käy kaupaksi, Suomi pääsee kasvuun kiinni ja kaikki saavat eläkkeensä myös 2030-luvulla.

Kommentit