Mielenosoitus Valko-Venäjällä. LEHTIKUVA / AFP

”Mikä tahansa demokratiaa tavoitteleva kumous on uhka Kremlille”

Vladimir Putin pitää Valko-Venäjän mielenosoituksia suorana uhkana omalle itsevaltaiselle asemalleen.

Laajamittaiset mielenosoitukset, joissa vaaditaan Valko-Venäjän elokuisissa presidentinvaaleissa vilppiin syyllistyneen diktaattori Aljaksandr Lukašenkan eroa ja uusia vaaleja, ovat jatkuneet maan suurimmissa kaupungeissa pian kahden kuukauden ajan.

Vaikka vaalien todellisena voittajana pidetty Svjatlana Tsihanouskaja ja muut keskeiset oppositiojohtajat ovat esiintyneet sovittelevasti suhteessa Venäjään, presidentti Vladimir Putinin hallinto on omaksunut heitä kohtaan yhä kielteisemmän linjan.

Amerikkalaista Atlantic Council -ajatushautomoa edustavan Peter Dickinsonin mukaan Kremlin asennoituminen selittyy sillä, että Valko-Venäjän oppositio haluaa demokratiaa.

– Tämä yksinkertainen vaatimus on riittänyt vakuuttamaan Moskovan siitä, että protestit muodostavat suoran uhan Venäjän alueelliselle vaikutusvallalle ja sen omalle autoritaariselle hallinnolle, Dickinson kirjoittaa.

Kreml on hänen mukaansa tuskallisen tietoinen siitä, että ennemmin tai myöhemmin demokraattinen Valko-Venäjä alkaisi lukuisien muiden Neuvostoliiton valtapiiriin kuuluneiden maiden tavoin kääntyä kohti länttä.

Esimerkkiä ei saa päästä syntymään

Dickinson sanoo Venäjän joutuneen hiljaisesti tunnustamaan, että se ei kykene kilpailemaan vetovoimassa länsimaiden kanssa. Siksi se ei voi muuta kuin pyrkiä syventämään yhteiskunnallisia ristiriitoja ja kylvämään kaaosta lännessä ja uskottelemaan omille kansalaisilleen, että Venäjän poliittinen malli on läntistä demokratiaa toimivampi.

Putinin näkökulmasta onkin olennaisen tärkeää välttää tilanne, jossa Venäjän kupeessa sijaitsevasta Valko-Venäjästä tulisi onnistunut esimerkki autoritaarisen hallinnon korvaamisesta aidolla demokratialla.

– Moskova tietää, että Valko-Venäjän mielenosoittajia ei ohjaa russofobia, mutta kansannousun demokratiapyrkimykset tekevät siitä silti suoran uhan Venäjän intresseille. Vaikka hyvää tarkoittavat valkovenäläiset, kuten Svjatlana Tsihanouskaja, sen edelleen kiistävät, mikä tahansa demokratiaa tavoitteleva vallankumous entisen Neuvostoliiton alueella on välttämättä ja vääjäämättä Kremlin silmissä Venäjän vastainen, Dickinson toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt