X
SULJE MAINOS
Yli puolet uusista koronatartunnoista on Helsingissä peräisin baareista ja muista sosiaalisista kontakteista. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Mika Salminen HS:lle: Jopa ulkona on levinnyt tartuntoja

THL-johtajan mukaan virus on tarttunut myös terasseilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan THL:llä on tiedossaan tapauksia, joissa virus on levinnyt ulkona.

– Meillä on tietoja, että jopa ulkona terasseilla on syntynyt tartuntoja, Mika Salminen sanoo Helsingin Sanomille.

Pääkaupungissa yli puolet tartunnoista jäljitetään ravintoloihin, yökerhoihin ja muihin sosiaalisiin kontakteihin. Koronan ilmaantuvuus pääkaupungissa oli keskiviikkona peräti 246,7 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Salmisen mukaan tartunnan saaneista merkittävä osa on ollut saman illan aikana esimerkiksi useammassa baarissa.

– Koronaväsymys on todellinen ilmiö, eikä muutos tartunnan lähteissä selity esimerkiksi sillä, kuinka paljon erilaisia ihmisiä hakeutuu koronatesteihin, Salminen sanoo HS:lle.

– Väki odotti kesää ja teki töitä sen eteen, että saataisiin tartuntamäärät laskuun. Nyt ollaan sitten kesälaitumilla eikä muisteta varoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ovat käytössä kiihtymisvaiheen rajoitukset. Niiden mukaan ravintoloiden on lopetettava anniskelu puolelta öin, ja esimerkiksi yökerhoihin saa ottaa vain puolet normaalista asiakasmäärästä.

Kynnys elinkeinotoiminnan rajoittamiselle on THL-johtajan mukaan nyt kuitenkin paljon suurempi kuin aiemmin.

– On pakko arvioida tilannetta eri tavalla kuin aikaisemmin, koska rajoittaminen on myös perusoikeuksiin puuttumista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt