Verkkouutiset

Mikä on poliitikon vastuu epäonnistuneesta väestön suojelusta?

Entä kun poliittiset laiminlyönnit johtavat tarpeettomiin kuolemantapauksiin?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lääketieteen aikakauslehti British Medical Journal vaatii pääkirjoituksessaan käsittelemään pandemian hallintaan liittyneitä virheitä yli kahden miljoonan kuolemantapauksen vuoksi.

Lehden päätoimittaja, lääkäri Kamran Abbasin mukaan poliitikkojen ja muiden päättäjien olisi pitänyt ryhtyä välittömiin toimiin jo 30. tammikuuta 2020. Tuolloin maailman terveysjärjestö WHO oli julistanut koronaviruksen kansanterveydelliseksi hätätilaksi.

– Kun politiikkavirheet johtavat toistuviin ja virheellisesti ajoitettuihin sulkutiloihin, kuka on vastuussa myös muiden sairauksien aiheuttamista tarpeettomista kuolemista? Onko toiminta laillista, kun poliitikot sivuuttavat tieteelliset neuvot sekä kansainväliset ja historialliset kokemukset oman poliittisen strategiansa tai ideologiansa vuoksi, Kamran Abbas kysyy.

Hän puhuu sosiaalisesta tai yhteiskunnallisesta ”murhasta” viitatessaan poliittisiin laiminlyönteihin, jotka ovat johtaneet tarpeettomiin kuolemantapauksiin ja kärsimykseen viimeisen vuoden aikana.

– Mitä standardia vasten johtajia pitäisi sitten arvioida? Tulisiko tulosta verrata Uuden-Seelannin ja Taiwanin kaltaisiin maihin, joissa kuolemantapauksia on ollut vain vähän. Vai ottaa ankarampi linja ja arvioida jokaista ylimääräistä kuolemaa, Abbas kysyy.

Tähän mennessä Covid-19-kuolemia on vahvistettu Yhdysvalloissa yli 400 000, Brasiliassa 250 000 ja Britanniassa 100 000 kappaletta.

– Kiinan ja Venäjän kaltaisissa autokraattisissa valtioissa päättäjien vastuu on etäisempi käsite. Se nojaa vahvoihin kansainvälisiin instituutioihin ja kansalaisten rohkeuteen, Kamran Abbas kirjoittaa.

Hänen mukaansa globaali pandemiatilanne ei vapauta yksittäisiä päättäjiä ja hallituksia vastuustaan. Harva poliitikko on silti myöntänyt vastuutaan virheistään tai eronnut tehtävästään.

– Jotkut ovat harmitelleet asiaa. Pahoittelu tuntuu kuitenkin ontolta, kun kuolemantapaukset kasvavat ja ihmishenkiä pelastavia toimenpiteitä tahallaan vältellään, viivytetään tai käytetään tehottomasti, Abbas sanoo.

Samaa aihepiiriä pohtii Helsingin yliopiston blogissa professori Marjukka Myllärniemi.

– Olisiko mahdollista, että – oletetaan nyt vaikka, että maailmassa leviäisi uusi, tuntematon uhka, vaikkapa virusepidemia, jonka seuraukset ovat tuntemattomia. Olisiko sellainen mahdollista, että jonkun demokraattisen maan terveysviranomainen tekisi strategisen virheen, joka johtaisi tuhansien kansalaisten kuolemaan?, Marjukka Myllärniemi kysyy.

– Mitä jos terveysviranomainen kieltäytyisi tunnustamasta virustaudin leviämisen estämisen yksinkertaisia keinoja ja kieltäytyisi uskomasta, että kyseinen tauti leviää aerosolivälitteisesti, vaikka siitä olisi kiistatonta näyttöä? Mitä jos viranomainen antaisi yksilönvapauden, talouden ja demokratian nimissä kansalaisten levittää tautia kaikista heikompaan osassa oleviin?

– Voisiko käydä niin, että laumasuojaa kannattanut infektioepidemiologi saisi yksinvaltaisesti päättää tieteen ja ihmisarvojen vastaisesta strategiasta? Voisiko tällainen auktoriteetti saada koko kansan uskomaan tieteen ja kokemuksen vastaista strategiaa ja olisiko mahdollista, että kukaan kriittisesti strategiaan suhtautuva ei saisi ääntänsä kuuluviin, hän kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)