X
SULJE MAINOS
Jokainen annettu rokote on "paras". LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPALA

Mikä on paras koronarokote? Tässä siihen vastaus

Määrittely ei ole helppoa.

Koronarokotteita on markkinoilla jo useita, joskaan niistä vain harva pääsee valitsemaan. Peter Doherty -instituutin tutkijat Wen Shi Lee ja Hyon Xhi Tan ovat luoneet katsauksen monen esittämään pulmalliseen kysymykseen parhaasta rokotteesta.

Kysymykseen vastaamisen yrittäminen edellyttää sen määrittelyä, mitä ”paras” tarkoittaa. Paras rokote suojelemaan sinua? Paras suojelemaan sinua kaikilta varianteilta? Rokote joka ei tarvitse uusinta-annoksia? Rokote sinun ikäryhmällesi? Vai jokin muu kriteeri?

Tutkijat päätyvätkin yksinkertaiseen rehelliseen vastaukseen. ”Paras” rokote on se, joka sinulle on juuri nyt saatavilla.

Rokotteiden hyväksymistä edeltävät tutkimukset mittaavat niiden tehoa tai toimimista kontrolloiduissa olosuhteissa. Ne kuitenkin vaihtelevat eri paikoissa eri aikaan. Tutkimuksiin osallistujien taustat voivat myös poiketa toisistaan.

Britanniassa tosin on parhaillaan menossa AstraZenecan ja Valnevan vertailututkimus samoissa olosuhteissa. Tuloksia on määrä saada myöhemmin tänä vuonna.

Äskeiset tiedot Britanniasta kertovat, että Pfizerin ja AstraZenecan rokotteilla on samanlainen tehokkuus. Tämä siitä huolimatta, että niiden tehot oli mitattu hieman erilaisiksi.

Espanjalaistutkimus on lupaillut, että rokotteiden yhdistelmä, ”cocktail”, voi tuottaa voimakkaan immuunivasteen, joten tästä saattaa tulla tuleva rokotestrategiakin. Se olisi jälleen yksi mutkistava vastaus kysymykseen ”parhaasta” rokotteesta.

Lisäksi jokin hyväksi osoittautunut rokote ei välttämättä olekaan ”paras” turvaamaan tulevia variantteja vastaan. Niinpä esimerkiksi Moderna parhaillaan kiireellä päivittää rokotteitaan tähän tarkoitukseen.

– Täydellisen rokotteen odottaminen on kunnianhimoa, joka ei voi toteutua. Jokainen annettu rokote on pieni mutta merkittävä askel kohti globaalia normaalitilaa, tutkijat kirjoittavat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt