Verkkouutiset

Mikä on ollut hirvittävin vuosi elää?

Tutkijan mielestä historian kammottavin aika alkoi vuonna 536 jKr.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 1349 musta surma tappoi puolet Euroopan väestöstä. Vuonna 1918 espanjantauti tappoi ehkä sata miljoonaa ihmistä sotien keskellä. Suomessa ja muualla nähtiin nälkää 1866-68.

Science Magazine kirjoittaa keskiajan tutkija Michael McCormickin näkemyksestä, jonka mukaan nuo ja muut ikävimmät ajat historiassa kuitenkin ylittää vuonna 536 alkanut ajanjakso.

Vuonna 536 Eurooppa, Lähi-itä ja osa Aasiaa peittyi outoon sumuun 18 kuukauden ajaksi. Lämpötilat kylmenivät dramaattisesti ja sadot jäivät saamatta. Kiinassa asti satoi keltaista pölyä; talvi oli oudon pitkä. Syntyi katovuosia ja kansainvaelluksia.

Euroopassa oli vuosikymmenien ajan pimeää, kylmää, nälkä ja sairauksia. Nälkää seurasi Justinianuksen rutto, paiserutto, joka joudutti Bysantin romahdusta tappamalla kolmanneksen väestöstä.

Harvardissa julkistetussa jääanalyysissa on nyt vahvistettu, että kaikki alkoi tulivuorenpurkauksesta 536 ilmeisesti Islannissa. Se toistui tuhoisasti vuosina 540 ja 547.

Eurooppa ei toipunut sataan vuoteen. Uusien jäätutkimusten lyijy kertoo, että nousun takana oli hopean tulo 640 kaupankäynnin välineeksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)