Kaivosyhtiö Terrafamen kaivoksen pääportti Sotkamossa 19. tammikuuta 2017. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

Mika Lintilä KSML:ssa: Terrafame ei korvaa Talvivaaran tuhoja

Elinkeinoministerin mukaan Talvivaaran kaivosta nykyään pyörittävän Terrafamen ei tule osallistua asian oikeuskäsittelyyn.

Valtio ei aio velvoittaa Talvivaaran kaivosta nykyään pyörittävää Terrafame Oy:tä korvaamaan Talvivaaran aiheuttamia ympäristötuhoja maanomistajille, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä KeskisuomalaisessaValtion 71 prosentin osuudella omistama Terrafame osti Talvivaaran kaivoksen sen jälkeen, kun kaivostoimintaa aikaisemmin pyörittänyt Talvivaara Sotkamo Oy ajautui konkurssiin.

Kainuun käräjäoikeudessa on parhaillaan vireillä noin sata korvausvaatimusta Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesää vastaan. Kaivostoiminta aiheutti Talvivaaran osana toimiessaan lähijärviin mittavat ympäristövahingot.

Muun muassa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka on ehdottanut, että Terrafamen pitäisi kantaa vastuuta Talvivaaran aiheuttamista tuhoista. Samaa mieltä on Uutissuomalaisen viime viikolla haastattelema ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä.

– Valtio on pumpannut yhtiöön satoja miljoonia euroja. On erikoista juridista pilkunviilausta, jos se ei maksajaksi suostu. Kyse lienee muutamista sadoista tai tuhansista euroista kiinteistöä kohden, Määttä totesi.

Lintilän mukaan Terrafamen ei ole syytä osallistua oikeuskäsittelyyn.

– Juridinen prosessi koskee Talvivaaraa. Pitäisi outona menettelynä, että Terrafame menisi siihen prosessiin mukaan, Lintilä sanoo.

Lintilä kuitenkin rauhoittelee maanomistajia sillä, että vahingot korvaa ympäristövakuutuskeskus, jos konkurssipesä ei korvauksia kykene maksamaan.

–  Valtio on sitä kautta mukana. Eivät vahingonkärsijät korvauksetta jää, Lintilä toteaa.

 

 

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt