Mika Lintilä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Mika Lintilä: Kaivoslain muutos ei ole heikennys ympäristölle

Esityksellä muutetaan elinkeinoministerin mukaan vain tietojen toimittamisjärjestystä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan viime päivinä erityisesti sosiaalisessa mediassa on annettu hallituksen esityksestä kaivoslain muuttamiseksi virheellistä kuvaa.

– Tämän vuoksi on syytä todeta, mistä asiassa on kyse. Esitys ei ole heikennys ympäristön näkökulmasta, koska lupakäsittelyssä vaaditaan kaikki samat tiedot kuin nykyisinkin. Esityksellä muutetaan vain tietojen toimittamisjärjestystä ja halutaan varmistaa, että malminetsintään investoineella toimijalla säilyisi etuoikeus hakea löydöksen hyödyntämistä, Lintilä kirjoittaa blogissaan.

Hallituksen esitys käytännössä parantaa hänen mukaansa luvituksen toimivuutta ja vastuullisten hakijoiden hakemusasiakirjojen laatua.

– On syytä muistaa, että tehty esitys perustuu koko eduskunnan yksimieliseen lausumaan. Muutos oli mukana kaivoslakiin esitetyissä teknisluonteisissa muutoksissa vuonna 2017, mutta se otettiin pois tuolloin hyväksytystä muutospaketista. Eduskunta kuitenkin edellytti muutoksen tuomista erillisenä hallituksen esityksenä myöhemmin, sillä myös tämä muutos katsottiin tarpeelliseksi. Tämän takana olivat kaikki eduskuntaryhmät yksimielisesti, Lintilä muistuttaa.

Hänen mielestään on ennenaikaista vaatia kaivoslain kokonaisuudistusta.

– Uuden kaivoslain mukaisesti ei ole vielä luvitettu yhtään toimivaa kaivosta. Olisi järkevää odottaa kokemuksia siitä, kuinka luvitusprosessi toimii ennen kuin sitä uudistetaan, Lintilä toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt