Mika Lintilä HSTV:ssä: Työmarkkinaselkkausta ei kaivata tähän tilanteeseen

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mielestä työmarkkinaosapuolten pitäisi kunnioittaa kilpailukykysopimusta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton päätös irtisanoa liuta keskusjärjestösopimuksia ei tule helpottamaan syksyä, jolloin työehtosopimuksista neuvotellaan liittotasolla. Palkansaajajärjestöt ovat kritisoineet ratkaisua ja varoitelleet vaikeasta liittokierroksesta.

– Kaikkein vähiten me tarvitsemme työmarkkinaselkkausta tähän tilanteeseen, Lintilä sanoi tänään perjantaina HSTV:n haastattelussa.

Lintilä sanoi tosin, ettei EK päätös tullut yllätyksenä. EK:n sääntömuutos tuli voimaan jo lähes vuosi sitten, ja päätös irtisanoa keskusjärjestösopimukset oli seurausta sääntömuutoksesta. Sääntöjensä mukaan EK ei tee enää keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja, eikä se voi olla osapuolena myöskään keskusjärjestösopimuksissa, jotka liittyvät sääntömuutoksen alaan kuuluviin työmarkkinakysymyksiin.

Syksyn liittokierroksen avaava Metsäteollisuus ilmoitti keskiviikkona, että se irtaantuu vientiteollisuusliittojen yhteisestä rintamasta, joka on neuvotellut vientivetoisesta palkkamallista. Metsäteollisuus haluaa työehtosopimuksiin tekstimuutoksia, joista työnantajapuoli saattaa olla valmis maksamaan. Lintilä toivoo, ettei Metsäteollisuus lähde toimenpiteisiin, jotka saattavat vaarantaa palkkamaltin.

– Osapuolten pitäisi kunnioittaa nyt kilpailukykysopimusta ja siihen kirjattuja asioita, Lintilä sanoi.

Kilpailukykysopimuksella parannettiin yritysten kilpailukykyä nollapalkankorotuksilla ja siirtämällä työnantajamaksuja palkansaajille. Osana kilpailukykysopimusta hallitus vaati työmarkkinajärjestöjä sitoutumaan Suomen palkkamalliin, jolla oli tarkoitus huolehtia siitä, että liittokierroksella muiden alojen palkankorotukset eivät ylitä vientialojen palkankorotuksia. Suomen malli on jo pitkälti kuopattu.

Palkankorotukset voivat romuttaa orastavan talouskasvun.

Kommentit