Mika Kari. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Mika Kari: Ehdotus eurooppalaisista joukoista ei ole läpihuutojuttu

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan mukaan Ranskan ehdotus interventiojoukoista on käytävä tarkasti läpi eduskunnassa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) suhtautuu varovaisesti Ranskan presidentin ehdotukseen interventiojoukoista.

Mika Karin mielestä ensin pitäisi selvittää kokonaiskuva Suomen roolista kansainvälisessä puolustusyhteistyössä.

– Presidentti Emmanuel Macronin avaus lisää liikkuvia osia entisestään. Pitäisin mielekkäänä sitä, että nyt synnytettäisiin kokonaiskuva Suomen roolista kansainvälisessä kriisinhallinnassa ja operaatioissa sekä eri kumppanuuksissa, joita puolustusyhteistyön nimissä tehdään, Mika Kari sanoo Verkkouutisille.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoi Verkkouutisille toukokuun lopussa, että Pohjoismaat voisivat tukea Ranskan hanketta interventiojoukoista, jos samalla voitaisiin ottaa huomioon Pohjois-Euroopan turvallisuusintressit.

Mika Kari sanoo suhtautuvansa aloitteeseen hieman varovaisemmin kuin Ilkka Kanerva.

– Ennen kuin Suomi ottaa kantaa tähän Macronin ehdotukseen, pitäisin tämän asian osalta järkevänä hieman laajempaa harkintaa.

Suomi harkitsee edelleen osallistumista Ranskan johtamaan uuteen interventiojoukkoon. Ranska on kutsunut myös Suomen mukaan. Suomi pysyy ainakin alkuvaiheessa interventiohankkeen ulkopuolella. Noin 10 EU-maan on tarkoitus allekirjoittaa kesäkuussa European Intervention Forcea eli eurooppalaisia interventiojoukkoja koskeva aiesopimus.

Ylen mukaan Suomi ei ole vielä vastannut, koska virkamieslähteiden mukaan Suomella ei ole ollut asiasta tarpeeksi tietoa. Ministeriölähteiden mukaan Suomi on halunnut tietää joukkojen käyttötarkoituksesta ja toiminnan kustannuksista. Puolustusvoimissa teetetty muistio on valmistunut.

Sirpaleisia tietoja

Mika Kari korostaa, että eduskunta tarvitsee hankkeesta enemmän tietoa.

– Näitä yksityiskohtia ei ole vielä avattu eduskunnalle sillä tarkkuudella, että voisi ottaa lopullisen kannan. Suurimmaksi osaksi tässä ollaan näiden keskeneräisten selvitystöiden eri vaiheiden tiedon varassa. Tiedot ovat varsin sirpaleisia.

Karin mukaan sote-uudistus on ottanut ilmatilan haltuun eduskunnassa. Huomio on kiinnittynyt siihen.

– Ehdotus interventiojoukoista on mittakaavassaan kyllä erittäin iso asia. Se vaatii minun mielestäni asian kunnollisen läpikäynnin ja kansalaisten mielipiteiden keräämistä päätöksenteon alla.

– Avointa valtakirjaa ei tämän asian osalta saa viedä läpi. Ei saa edetä niin, että hallitus vetoaa kiireeseen asian käsittelyssä.

Karin mielestä asia vaatii valiokunnan täyden huomion ja istuntosalin painavan sanan.

– Tämä ei ole mikään läpihuutojuttu. Kyseessä on varsin turvallisuusintensiivinen asia, kun keskustellaan suomalaisten joukkojen lähettämisestä erilaisille kriisialueille.

Ranskan tavoitteena on ennen kaikkea saada lisää rahaa ja muskeleita Ranskan johtamiin operaatioihin. Maa hakee liittolaisia, jotka auttaisivat sitä jakamaan sotilasoperaatioiden taakan esimerkiksi Afrikassa. Osa asiantuntijoista katsoo, että Euroopan interventiojoukoilla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa. Heidän mielestään Macron haluaa toimia EU-instituutioiden ja sopimusten ulkopuolella.

– Ranskan ehdotus interventiojoukoista on nimenomaan Ranskan pyrkimystä hoitaa vanhojen siirtomaiden ja alueiden kriisejä, jotka nykyisen kokemuksen mukaan ovat äärimmäisen vakavia ja joissa kansainväliset kriisinhallintajoukot ovat kärsineet tappioita.

– Näitä ei voi kriisinhallintatehtävän näkökulmasta verrata vaikka Unifil-operaatioon (YK:n Libanoniin sijoittuva rauhanturvaoperaatio), jossa Suomi on ollut mukana vuosikymmeniä. Kyse on luonteeltaan aivan toisen tyyppisestä kokonaisuudesta

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt