Mihin katosi ukrainalaishävittäjä? – Näin Venäjä kumosi omat selityksensä Ukrainan lentoturmasta

Venäjä pyrki kiistämään etukäteen Ukrainan lentoturmasta suoritetun kansainvälisen rikostutkinnan löydöksiä.

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut tietoja ja esittänyt uusiksi todisteiksi väittämäänsä materiaalia, jolla se pyrki kumoamaan Ukrainan MH17-lennon turmasta suoritetun kansainvälisen rikostutkinnan löydöksiä.

Tutkinnan tuloksista kerrottiin tänään keskiviikkona. Tutkinnan perusteella koneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä tuotiin maahan Venäjältä. Ohjus taas laukaistiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta Snizhnen kylän lähistöltä.

Malaysia Airlinesin lento MH17 tuhoutui Itä-Ukrainan yläpuolella heinäkuun 17. päivänä 2014. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä saivat surmansa turmassa. Turman uhreista 196 oli hollantilaisia.

Venäjän puolustusministeriö järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi Almaz-Anteyn löytäneen uutta tutkadataa pudotushetkeltä. Venäjän valtion median mukaan tutkatiedot ovat peräisin Länsi-Venäjällä sijaitsevalta tutka-asemalta. Almaz-Antey on sekä Buk-ohjuksen että kyseisen tutka-aseman laitteiden valmistaja.

Venäläisten mukaan tutka-aseman tietokoneiden muistisirut oli vaihdettu juuri lentoturman jälkeen ja ne löytyivät vasta nyt. Venäjä on aiemmin kertonut, ettei se kykene toimittamaan tutka-asemiensa raakadataa turmahetkeltä, koska sitä ei ole säilytetty.

Venäjän mukaan uudet tutkatiedot osoittavat, ettei MH17-koneen lähellä ollut turmahetkellä ”muita kohteita, jotka olisivat voineet aiheuttaa sen tuhoutumisen”. Lisäksi venäläiset kertovat, että alueella oli ilmassa samaan aikaan vain kaksi muuta siviilikonetta, joista lähin oli sekin 30 kilometrin päässä. Tutka olisi venäläisten mukaan kyennyt havaitsemaan Buk-ohjuksenkin.

Venäläisten selitys on vähintäänkin mielenkiintoinen. Venäjän puolustusministeriö järjesti heinäkuussa 2014 vastaavan tiedotustilaisuuden, jossa se esitteli samaan tapaan tutkadataansa turmahetkeltä. Tuolloin Venäjä näytti todisteina materiaalia, jonka se kertoi osoittavan, että MH17-koneen pudotti ukrainalainen Su-25-rynnäkkökone, joka oli vain 3-5 kilometrin päässä siitä.

Ukrainalaishävittäjä loistaa kuitenkin nyt poissaolollaan. Uudet tutkatiedot kumoavat Venäjän omat aiemmat väitteet ja saattavat samalla venäläisten vuonna 2014 esittämien tutkatietojen oikeellisuuden varsin kyseenalaiseksi.

Venäjän ohjusjärjestelmä

Aiemmassa onnettomuustutkinnassa on päädytty siihen lopputulokseen, että koneen saattoi pudottaa ainoastaan venäläinen Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Verkkouutiset on kertonut asiasta muun muassa tässä. Onnettomuustutkinnassa ei pyritty kuitenkaan selvittämään, kuka ohjuksen ampui ja mistä.

Jo aiemmin julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan Bukin on uskottu olleen peräisin Venäjän armeijan 53. ilmapuolustusprikaatista Kurskista. Asejärjestelmä tuotiin Venäjän ja Ukrainan välisen rajan yli heinäkuussa 2014 ja sen kuljetuksesta pois Donetskin kapinallisalueelta itää kohti on useita havaintoja.

Rikostutkinnan arvio sekä ohjuksen alkuperästä että ampumapaikasta vastaisivat jo aiemmin julkisuudessa olleita spekulaatioita turman syystä.

Tutkijaryhmän tiedot perustuvat satelliittitietoihin ja useisiin havaintoihin, joita ohjusjärjestelmästä tehtiin, kun sitä kuljetettiin separatistialueen läpi.

– Tämä tulee nostamaan myrskyn, hollantilaisdiplomaatti Robert van de Roer toteaa tutkinnan tuloksista.

Van de Roerin mukaan tutkijat eivät ole vielä saaneet selville, ”kuka veti liipaisimesta”. Tutkijoiden tiedossa on kuitenkin parinkymmenen Venäjän 53. ilmatorjuntaprikaatin sotilaan nimet, jotka voivat muodostaa ”laajan epäiltyjen joukon”. Sotilaiden henkilöllisyydet tullaan julkistamaan vasta myöhemmin osana varsinaisia syyteasiakirjoja.

Rikostutkijat ovat julkistaneet aiemmin separatistijohtajien välisiä puheluita turman ajoilta. Ne tukevat tutkinnan löydöksiä.

Eräässä puhelussa kapinallinen kysyy, mitä Venäjältä saapuneen Buk-järjestelmän kanssa pitäisi tehdä. Toisessa taas pyydetään noutoa Snizhnen kylän lähelle jääneelle Buk-järjestelmän miehistön jäsenelle.

Kolmas keskustelu on nauhoitettu aamukahdeksalta heinäkuun 18. päivänä.

– Huomenta. Eilinen oli täysi sekasotku. Minulla ei ole mitään sanottavaa, puhelussa todetaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt