Mihail Hodorkovski: Vladimir Putinin tukeminen on häpeällistä – aika valmistautua vallanvaihtoon

Syyskuussa järjestettyjä duuman vaaleja entinen oligarkki pitää demokratian irvikuvana.

Suuri osa venäläisistä elää liikemies Mihail Hodorkovskin mukaan valheellisessa todellisuudessa, jota Kremlin ohjauksessa olevat viestimet tietoisesti ylläpitävät. Tavoitteena on maan nykyjohdon vallan pönkittäminen.

Sen sijaan Venäjän ulkopuolella on hänen mukaansa tarjolla runsaasti oikeaa tietoa presidentti Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa väärinkäytöksistä. Räikeimpänä esimerkkinä hän pitää sotatoimia Syyriassa ja Ukrainassa.

– On hyvin tiedossa, että Venäjä tappaa viattomia siviilejä Aleppossa. Ukrainassa sota on vaatinut jo tuhansia kuolonuhreja. Kuinka jotkut voivat silti edelleen tukea presidentti Putinin hallintoa? Eikö heitä hävetä, Hodorkovski kysyy.

Hodorkovski oudoksuu sitä, että myös osa länsimaissa asuvista venäläisistä kannattaa maansa nykyjohdon politiikkaa. Hän on itse elänyt maanpaossa vuodesta 2013.

”Duuman vaalit olivat farssi”

Tapaa, jolla useat länsimaiset kommentaattorit ovat arvioineet syyskuussa järjestettyjä Venäjän duuman vaaleja, Mihail Hodorkovski pitää käsittämättömänä.

– Olen ollut yllättynyt lausunnoista, joiden mukaan vaalit olivat läpinäkyvät ja niiden tulos pätevä. Tällaiset puheethan ovat täydellisen typeriä!

Joiltakin alueilta, kuten Tšetšeniasta, raportoitiin lukuja, joita Hodorkovski luonnehtii pohjoiskorealaisiksi. Hänen mukaansa valtapuolue Yhtenäinen Venäjä sinetöi voittonsa käytännössä sotilaiden, turvallisuusviranomaisten ja Kremlistä täysin riippuvaisten virkamiesten äänillä.

– Vaalitulos merkitsee sitä, että Putin voi vapaasti muuttaa perustuslakia, rahoittaa barbaarisia pommituksia Aleppossa, toimittaa aseita, joilla murhataan Ukrainan kansalaisia, ja irtisanoutua asekelpoisen plutoniumin tuhoamista koskevasta sopimuksesta, Hodorkovski sanoo.

Hän viittaa presidentti Putinin myöhemmin tässä kuussa toteutuvaksi aiottuun Pariisin-vierailuun ja kysyy retorisesti, tapaisiko Ranskan presidentin sivistysvaltioiden kerhon jäsen vai mies, jonka valta rakentuu korruptiolle, pelolle ja propagandalle.

”Venäjä ei tarvitse superpresidenttiä”

Venäjän poliittisen järjestelmän Hodorkovski sanoo elävän nyt siirtymävaihetta, joka ei voi päättyä kuin yhdellä tavalla.

– Hallituksen vaihtaminen tai muutokset presidentinhallinnossa eivät enää riitä korjaamaan tilaa, johon maa on ajautunut, hän sanoo.

Edes presidentti Putinin väistyminen ei hänen mukaansa olisi sellaisenaan riittävä ratkaisu.

– Keskusjohtoinen järjestelmä on purettava. Venäjä ei tarvitse superpresidenttiä, vaan mallin, jossa presidentin ja parlamentin valtasuhteet ovat tasapainossa, ja jossa valta vaihtuu säännöllisesti vapailla ja rehellisillä vaaleilla.

Valmistautuminen vallan vaihtumiseen on Hodorkovskin mukaan syytä aloittaa nyt.

– On ryhdyttävä suunnittelemaan tarvittavia reformeja ja löydettävä ihmiset, jotka voivat ryhtyä toteuttamaan niitä nopeasti sitten, kun nykyhallinto on kaatunut. Ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu vääjäämättä.

Hänen mielestään kansalaisille on nyt kyettävä viestimään, että se poliittinen ja taloudellinen kriisi, johon Venäjä on ajautunut, ei ole sattumaa, vaan väistämätöntä seurausta presidentti Putinin hallinnon politiikasta.

Mihail Hodorkovski kertoi näkemyksistään Boris Nemtsov Forum -konferenssissa pitämässään puheessa maanantaina Berliinissä. Tapahtuman keskeinen järjestäjä oli viime vuonna murhatun oppositiojohtajan edustamia ihanteita vaaliva Boris Nemtsov Foundation for Freedom -säätiö, jonka hallitukseen myös Hodorkovski kuuluu.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA, Berliini

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt