Mihail Gorbatshov: Maailma on valmistautumassa sotaan

Neuvostoliton viimeisen johtajan mielestä uuden asevarustelun lopettamisen on oltava johtava tavoite.

Neuvostoliiton vuonna 1991 valtionpäämiehenä lakkauttanut Mihail Gorbatshov, 85, kirjoittaa Time-lehdessä. Hänen mukaansa poliitikot vaikuttavat olevan hämmentyneitä ja neuvottomia.

– Lisää joukkoja, tankkeja ja aseistettuja joukkojenkuljetuksia tuodaan Eurooppaan. Nato ja Venäjän asevoimat, ja aseet jotka oli poistettu käytöstä, on nyt sijoitettu toista osapuolta lähemmäksi, kuin ampumaan kursailematta, Gorbatshov kuvailee.

Hän valittelee sotilasbudjettien kasvua ja rahan laittamista yhä kehittyneempiin aseisiin.

– Poliitikot ja sotilasjohtajat kuulostavat yhä sotaisammilta ja puolustusdoktriinit yhä vaarallisemmilta. Kommentoijat ja tv-persoonat yhtyvät sotaisaan kuoroon. Kaikki näyttää siltä kuin maailma valmistautuisi sotaan.

Hän käy läpi 1980-luvun aseistariisuntaneuvotteluja. Tuloksia saatiin, koska suurten ydinasevaltojen johtajat tiesivät, että ydinsotaa ei voi hyväksyä.

– Tänään kuitenkin ydinuhka vaikuttaa jälleen todelliselta. Suurvaltojen suhteet ovat menneet huonosta huonompaan muutaman vuoden ajan.

Gorbatshovin mielestä tilanteesta murtautuminen edellyttää yhteisiä ratkaisuja, eikä terrorismin vastainen taistelu riitä. Painopisteeksi tulisi jälleen ottaa sodan estäminen, asevarastojen pienentäminen ja sotien laittomaksi tekeminen.

Ex-presidentti kehottaa YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään lauselman, ettei ydinsotaa tule koskaan käydä eikä sitä saa hyväksyä. Hänen mukaansa ehdotus lauselmaksi tulisi tulla Donald Trumpilta ja Vladimir Putinilta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt