Mihail Gorbatšov: Minä häpeän Vladimir Putinia

Venäjän vaalit olivat vapaampia Neuvostoliiton aikaan kuin nykyään, Mihail Gorbatšov sanoo.

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov arvostelee Radio Svobodan videohaastattelussa (alla) kovasanaisesti Venäjän nykyjohtoa.

Entisen neuvostojohtajan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin hallitsee maata omien ystäviensä avulla. Gorbatšov sanoo Putinin nostaneen valtaan entisiä koulukavereitaan ja ”heitä, joiden kanssa hän on potkinut palloa kotikadullaan”.

”Minun mielestäni tällaista ’henkilökohtaisten suhteiden’ tyyliä ei voida hyväksyä”, Gorbatšov toteaa haastattelussa Euractivin käännöksen mukaan.

Mihail Gorbatšov sanoo, ettei voi hyväksyä järjestelmää, jossa kaksi henkilöä päättää kaikesta, ja toteaa ”häpeävänsä” Vladimir Putinia ja pääministeri Dmitri Medvedeviä.

”He toimivat siivottomasti. Aivan kuin mitään yhteiskuntaa, perustuslakia tai vaalijärjestelmää ei olisi olemassakaan”, Gorbatšov lataa.

Hänen mukaansa Vladimir Putin on pettänyt Venäjän kansan ottamalla haltuunsa julkista omaisuutta uudistusten varjolla. Lopputuloksena on ollut lisää korruptiota.

Mihail Gorbatšovin mukaan nyky-Venäjän vaalit ovat vähemmän vapaita kuin Neuvostoliiton päivinä. Hän uskoo, että Venäjän oppositio olisi huomattavasti vahvempi ja maan tilanne täysin erilainen, mikäli vaalit olisivat reiluja.

“Turvallisuusviranomaisten ylivaltaa ja niiden ylettömiä oikeuksia päättää poliittisista asioista ja sekaantua ihmisten elämiin ei voida hyväksyä. Ne ovat aivan liiallisia”, Gorbatšov toteaa.

Hänen mukaansa Venäjä tarvitsisi nyt ennen kaikkea täysin uuden vaalijärjestelmän, joka antaisi ihmisille todellisen oikeuden tehdä valintoja.

Kommentit