Käsidesit sisälsivät ihmiselle myrkyllistä metanolia. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Mies joi käsidesiä, sokeutui päivissä lähes täysin

Metanolia sisältänyt huuhde turmeli 44-vuotiaan miehen näkökyvyn.

Käsidesi on aiheuttanut useita kuolemia Yhdysvalloissa, CBS News kertoo.

Lehti kertoo alkoholipohjaisten käsidesien juomisen johtaneen yhteensä neljän ihmisen kuolemaan kahdessa osavaltiossa. Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan myrkytyksen on saanut yhteensä viisitoista ihmistä Arizonassa ja New Mexicossa. Kaikki kuljetettiin sairaalaan.

Myrkytyksen saaneista kolme sai näköongelmia. Kaikki potilaat olivat nauttineet käsidesiä, joka sisälsi ihmiselle myrkyllistä metanolia. Yhdysvalloissa jotkut valmistajat ovat alkaneet korvata sillä perinteisesti käsideseissä käytettyä etanolia.

NBC Newsin saamissa raporteissa kerrotaan, että erään 44-vuotiaan miehen kerrotaan tulleen ensiapuun, kun hänen näkönsä oli alkanut huonontua. Ensiavussa oli selvinnyt, että mies on nauttinut tapausta edeltävinä päivinä jonkin verran käsidesiä. Mies sokeutui lopulta lähes täysin.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA varoitti kesäkuussa meksikolaisesta käsidesistä, joka sisälsi suuria määriä metanolia. Varoituksen jälkeen FDA on laajentanut listaa, ja se käsittää nyt yhteensä yli 100 käsidesiä. Joitakin niitä myydään myös päivittäistavarakaupoissa kuten Walmarteissa ja Targeteissa.

Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee amerikkalaisia käyttämään käsidesejä, jotka sisältävät vähintään 60 prosenttia etanolia, jos saippuaa ei ole saatavilla.

Suomessa metanolikuolemiin on turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan kuollut vuoden 2011 jälkeen keskimäärin noin kahdeksan ihmistä vuodessa.

Tukesin mukaan jo 15 millilitraa 40-prosenttista metanolia suun kautta nautittuna voi aiheuttaa kuoleman. Ihminen voi sokeutua jo teelusikallisesta. Metanolia  käytetään eri vahvuisissa liuoksissa esimerkiksi tuulilasinpesunesteissä ja maalinpoistoaineissa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt