Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Narinkkatorilla Helsingissä itsenäisyyspäivänä. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

Mielenosoituksesta ilmoitettava entistä aiemmin

Hallitus esittää kokoontumislakiin muutosta.

Muutoksen mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävistä kokouksista, kuten mielenosoituksista, olisi tehtävä ilmoitus poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista. Esitys annettiin eduskunnalle torstaina.

Ehdotuksen mukaan ilmoitus mielenosoituksen järjestämisestä voitaisiin tehdä myös 24 tunnin määräajan jälkeen, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle. Spontaanien kokousten järjestäminen olisi näin ollen edelleen mahdollista.

– Oikeus vapaasti ilmaista mieltään kuuluu länsimaisen yhteiskunnan ytimeen. Poliisin tehtävä on varmistaa, että jokainen saa osoittaa mieltään rauhassa ilman toisten häiriöitä, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo.

Nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista. Ilmoitusajan pidentämisellä pyritään varmistamaan se, että poliisi pystyy turvaamaan yleisten kokousten häiriöttömän kulun nykyistä paremmin.

Oikeusministeriön mukaan sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että suuriakin mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti.

– Kuuden tunnin ilmoitusaika on osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa.

Lausuntokierroksella saatu palautekin huomioon ottaen ilmoitusaikaa päätettiin pidentää 24 tuntiin. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt