X
SULJE MAINOS

”Miehille terveystarkastus on ilmainen” – Anna Kontula tivaa tasa-arvosta kutsunnoissa

Anna Kontula vaatii maksuttomia terveystarkastuksia vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuville naisille.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kysyy hallitukselta, miten se aikoo edistää tasa-arvoa vapaaehtoisen asepalveluksen hakukäytännöissä. Ne paljastavat Kontulan mukaan ”rakenteellisen epäkohdan koskien nuorten naisten terveydentilan seurantaa”.

Kontulan mukaan vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvien naisten tulee nykyisin esittää asepalvelushakemuksen liitteenä omalla kustannuksella hankittu terveydentilaa koskeva lääkärinlausunto.

– Miehille terveystarkastus on ilmainen, ja se tehdään koko ikäluokalle kutsuntojen yhteydessä, Kontula kirjoittaa hallitukselle osoittamansa kirjallisen kysymyksen perusteluissa.

Maksuttomat terveystarkastukset myös naisille olisi Kontulan mukaan mahdollista toteuttaa joko kutsuntojen yhteydessä tai ohjeistamalla terveyskeskuksia olemaan perimättä maksuja, kun sellainen haetaan asepalvelusta varten.

– Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on merkittävä ele yhteiskunnan hyväksi, Kontula huomauttaa.

Kontula perustelee vaatimustaan myös laajemmilla kansanterveydellisillä ja yhteiskunnallisilla hyödyillä.

– Kattavista lääkärintarkastustiedoista on ollut paljon apua nuorten miesten syrjäyttämisen vastaisessa työssä. Siksi olisi toivottavaa, että ikäluokkatarkastus ulotettaisiin myös naisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt