Verkkouutiset

Suomessa kokeiltiin perhelääkärimallia vuosina 1985–1993. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Mia Laiho: Suomi ei tarvitse miljardien hallintohimmeliä

Yleislääkärin vastaanotolle pääsee monessa Euroopan maassa Suomea nopeammin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho kannattaa perhelääkärimallia Suomeen. Hänen mukaansa kyseessä olisi hyvä ja järkevä tavoite sekä asiakkaan että järjestelmän kannalta.

– Miksi paukkuja ei laiteta siihen, vaan miljardeja sysätään massiivisiin maakuntien hallintohimmeleihin? Hallinto ei hoida ketään, Laiho toteaa Twitterissä.

Hän viittaa Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen, jossa nostetaan esiin perhelääkärimallin hyötyjä. Monet ulkomailla asuneet suomalaiset ovat ihmetelleet, miksi useissa Euroopan maissa pääsee julkisrahoitteisesti yleislääkärille huomattavasti Suomea nopeammin. Esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa on perhelääkäreitä, joten koko perhe voi halutessaan käydä samalla lääkärillä. Hyötynä ovat pitkäaikaiset hoitosuhteet.

Suomessa perusterveydenhuollossa on monta rinnakkaista järjestelmää. Kehityksen taustalla on terveyskeskusten ajautuminen vaikeuksiin 1990-luvun lamasta lähtien. Terveyskeskusten omalääkärimalli kaatui 1990-luvulla siihen, että väestövastuu kasvoi kaupungeissa liian suureksi. Hyvistä kokemuksista huolimatta perhelääkärikokeilu ei johtanut jatkotoimiin.

Norjassa hoitoonpääsyä saatiin parannettua uudistuksella, jossa lääkärit saivat valita väestövastuunsa 500–2500 potilaan välillä. Suurin osa valitsi 1200 henkilöä ja siirtyi ammatinharjoittajiksi.

Arvostelijoiden mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) ajamassa sote-uudistuksessa potilaiden tarpeet ovat jääneet puolueiden ideologisten tavoitteiden jalkoihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)