Kansanedustajan mukaan avausten väheneminen heikentää myös kuolinsyytilastojen luotettavuutta. LEHTIKUVA / SAKARI PIIPPO

Mia Laiho: Ruumiinavausten väheneminen uhkaa oikeusturvaa

Kansanedustajan mukaan avauksilla on paikkansa kuolinsyyn selvityksessä.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho on huolissaan ihmisten oikeusturvan toteutumisesta oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten vähentämisen myötä.

Vuonna 2018 Suomessa kuoli 54 523 ihmistä. Heistä 8450 henkilölle suoritettiin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus ja lääketieteellinen ruumiinavaus tehtiin 2153 henkilölle. Lain mukaan kuolinsyy on aina selvitettävä. Lainsäädännössä kuolemansyyn selvittämisen menettelyt jakautuvat lääketieteelliseen ja oikeuslääketieteelliseen kuolemansyyn selvittämiseksi.

Valtion pitkän ajan tavoitteena on ollut oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten määrän vähentäminen. Se onkin toteutunut avausten laskun myötä. Vuonna 2007 oikeuslääketieteellisiä avauksia tehtiin 24 prosentille kuolleista kun vuonna 2017 niitä tehtiin enää 15,9 prosentille.

Samaan aikaan myös lääketieteellisten avausten määrä on selvästi vähentynyt. Vuonna 2007 lääketieteellisiä avauksia tehtiin 7,2 prosentille kun vuonna 2017 lääketieteellinen avaus tehtiin 4,3 prosentille kuolleista.

Laihon mukaan kehitys heikentää kuolinsyytilastojen luotettavuutta. Myös kansalaisten oikeusturvaan sisältyy hänen mukaansa riskejä.

– Vaikka ihminen olisi sairauksiensa takia kotihoidossa tai hoitolaitoksessa kuoleman saapuessa, on tärkeää, että olosuhdetiedot ja muut mahdolliset kuolemaan vaikuttavat syyt tulevat riittävällä tavalla huomioitua ja kynnystä oikeuslääketieteellisiin avauksiin ei pidetä liian korkeana, Laiho sanoo.

– Lääketieteellisten avausten osalta vaarana on taas avauksista tinkiminen kustannussyistä varsinkin, kun tiedämme kuntien ja sairaanhoitopiirien haastavan taloustilanteen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt