X
SULJE MAINOS
Mia Laiho. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Mia Laiho: Rintasyöpäseulontaa laajennettava

Kansanedustajan mukaan seulonnoista on selkeää hyötyä myös yli 70-vuotiaille.

Lääkärikansanedustaja Mia Laiho (kok.) on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen rintasyöpäseulontojen ikärajan laajentamisesta 70–74-vuotiaisiin naisiin.

Tällä hetkellä rintasyöpäseulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset noin kahden vuoden välein.

– Säännöllisiin lääkärikontrolleihin hakeudutaan yli 70-vuotiaina heikosti, sillä monet tämän ikäryhmän naisista eivät ole enää työterveyden piirissä ja vaihdevuodetkin ovat heiltä jo väistyneet. Kuitenkaan riski sairastua syöpään ei iän myötä häviä, ja juuri seulonnalla syövän hoito voitaisiin aloittaa varhaisessa vaiheessa. Seulonnan avulla rintasyövät pyritään havaitsemaan mahdollisimman varhain, jolloin syövän hoitoennuste on parempi, Laiho toteaa tiedotteessa.

Rintasyöpä on selkeästi naisten yleisin syöpä koko maailmassa ja myös Suomessa. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 naista.

Aina 2000-luvulta asti rintasyöpään sairastuvuus on jatkanut kasvuaan noin 2,5 prosenttia vuodessa. Noin joka kahdeksas nainen sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa.

Tilastojen mukaan rintasyöpään sairastumisen riski kasvaa iän myötä, ja noin puolet rintasyöpätapauksista havaitaan yli 60-vuotiailla.

– Rintasyöpä on hoitamattomana kuolemaan johtava sairaus. Se vaikuttaa monella tavalla sairastuneen itsetuntoon, seksuaalisuuteen, naiseuteen ja äitiyteen. Rintasyövän varhainen diagnosointi vaikuttaa potilaan ennusteeseen, hoidon tehokkuuteen, vähentää inhimillistä kärsimystä sekä tuo merkittäviä yhteiskunnallisia säästöjä. Mitä myöhemmin syöpä havaitaan, sitä vaikeammat ja pidemmät hoidot se vaatii kuin varhain löydetty rintasyöpä, Laiho huomauttaa.

Laihon mukaan rintasyöpäseulonnoista on selkeää hyötyä myös yli 70-vuotiaille. Kansainvälisissä tutkimuksissa seulonnan on todettu vähentävän rintasyöpäkuolleisuutta myös 70–74-vuotiailla.

Noin 40 prosenttia joka vuosi löydettävistä uusista rintasyövistä löydetään seulonnoissa. Syöpä löydetään seulontatutkimuksessa usein varhaisemmassa vaiheessa kuin se olisi muuten löydetty. Tämä lyhentää hoitoaikoja ja vähentää raskaiden hoitojen tarvetta, ja tätä kautta myös alentaa hoitokustannuksia.

Syöpäjärjestöjen mukaan rintasyöpäseulontatestin keskimääräiset kustannukset ovat noin 30 euroa seulottavaa kohden ja 70–74-vuotiaisiin kohdistuvan syöpäseulonnan laajennuksen kustannusarvio on 4,35 miljoonaa euroa vuodessa jatkotutkimuksineen. Monien tutkimusten mukaan rintasyöpäseulonnat vähentävät kuolleisuutta noin 30 prosenttia.

– Seulontojen hyödyt ja sen vähäiset kustannukset puoltavat kansallisen rintasyöpäseulontaan kuuluvien ikäluokan laajentamista. Seulonnan laajentamisen hinta maksaa kyllä hyvin itsensä takaisin, niin taloudellisesti kuin inhimillisesti. Se olisi kannattava tulevaisuusinvestointi, Laiho toteaa.

Laihon toimenpidealoitteen ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen, Ville Kaunisto, Pia Kauma, Mari-Leena Talvitie, Marko Kilpi, Paula Risikko ja Anna-Kaisa Ikonen.

Tämän viikon perjantaina 9. lokakuuta vietetään Roosa nauha -päivää.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt