X
SULJE MAINOS
Mia Laiho. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Mia Laiho: Hallitus sivuuttaa erikoislääkäripulan täysin

Kokoomusedustajan mukaan ongelma voi koitua kansantaloudelle kalliiksi.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiesitys sivuuttaa täysin Suomen erikoislääkäripulan ja koulutuksen vaatimat resurssit. Näin toteaa kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho. Laihon  mukaan Suomessa on Pohjoismaiden huonoin tilanne erikoislääkäreiden suhteen, ja tämä näkyy hoitoon pääsyssä ja osassa erikoisalojen lääkärien työtaakassa.

Lääkäritaustainen Laiho on jättänyt eduskunnassa talousarvioaloitteen, jossa hän ehdottaa 2 miljoonaa euron lisäystä lääkäreiden erikoistumisvirkojen perustamiseen erikoislääkäreiden puutealoille.

– Lähivuosina terveydenhuollosta eläköityy paljon erikoislääkäreitä ja ilman uusien erikoislääkäreiden kouluttamista näihin puutteisiin ei kyetä vastaamaan. Tällä hetkellä pulaa erikoistuvista on esimerkiksi reumatologiassa, psykiatrian aloilla, laboratoriolääketieteessä, keuhkosairauksissa ja fysiatriassa.

– Myös perusterveydenhuollossa kokeneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä tarvittaisiin kipeästi, toteaa Laiho tiedotteessaan.

Laiho paikkaisi erikoislääkärivajetta lisäämällä lääkäreiden erikoistumisvirkojen määrää ja kouluttamisen resursseja.

Laihon mukaan esimerkiksi reuma aiheuttaa merkittäviä kansantaloudellisia kustannuksia, jos hoidon aloitus viivästyy ja hoidon seuranta ontuu. Kustannukset koostuvat pääosin hoito-, lääke-, leikkaus- ja kuntoutuskuluista sekä työkyvyttömyyden kustannuksista.

– Eläköitymisen myötä jäljelle jäävien erikoislääkäreiden työtaakka on niin raskas, että potilaat saattavat jäädä ilman erikoislääkärin hoitoa aloilla, joita erikoislääkäripula eniten kurittaa. Jotta erikoislääkäripulaa saadaan korjattua, erikoislääkäreitä on koulutettava lisää ja siihen tarvitaan resursseja, päättää Laiho.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt