Verkkouutiset

Iso-Britannian turvallisuuspalvelu MI5 on kertonut epäilystä kiinalaisagentista. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

MI5 tutkii: Kuinka kiinalaisagentti pääsi lähelle valtaa pitäviä?

Väitetty kiinalaisagentti hankkiutui hyviin väleihin usean johtavan poliitikon kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iso-Britannian turvallisuuspalvelu MI5 on antanut harvinaisen varoituksen, jonka mukaan väitetty kiinalainen agentti Christine Ching Kui Lee on pyrkinyt luomaan läheisiä suhteita useisiin eturivin poliitikoihin. Leellä kerrotaan olevan yhteydet Kiinan kommunistiseen puolueeseen, kertoo BBC.

Leen kerrotaan antaneen lahjoituksia usealle poliitikolle. Työväenpuolueen kansanedustaja Barry Gardinerin kerrotaan saaneen Leeltä 420 000 puntaa viiden vuoden aikana. Liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sir Ed Daveyn kerrotaan vastaanottaneen 5000 punnan lahjoituksen ollessaan energiaministerinä. Davey kertoo, että raha ohjattiin hänen paikallisyhdistykselleen. Poliitikkoja ei epäillä väärinkäytöksistä.

Turvallisuuspalvelu kertoo, että nyt annettu varoitus on merkittävien ja pitkäaikaisten tutkimusten tulos. Yhtä henkilöä koskeva varoitus turvallisuuspalveluilta on hyvin harvinaista Britanniassa. Turvallisuusviranomaiset ovat esittäneet tapauksen myötä huolensa siitä, että lainsäädäntö ei ole ajan tasalla sen suhteen, että vastaavat muiden maiden toimesta tapahtuvat häirintäyritykset voitaisi torjua tehokkaasti.

Leetä ei epäillä niinkään pyrkimyksestä vakoilla vaan pyrkimyksestä saada vaikutusvaltaa vaikuttamalla poliitikoihin. Lee on puolustautunut asiassa vedoten siihen, että hän on pyrkinyt luomaan yhteyksiä edustaakseen Britannian kiinalaisia ja lisätäkseen diversiteettiä. MI5 kertoo, että tapahtuneet vaikutusyritykset oli tehty koordinaatiossa Kiinan kommunistisen puolueen kanssa.

Britannian tiedusteluviranomaiset kertovat, että vaikka viime vuosina on esitetty huolenaiheita Venäjän vaikuttamisyrityksistä muiden maiden politiikkaan, on Kiina nyt heidän ykkösprioriteettinsa.

Kiinan suurlähetystö on torjunut väitteet kiinalaisagentista ja syyttää tiedustelupalveluita Britannian kiinalaisyhteisön pelottelusta ja maineen töhrimisestä, kertoo The Guardian.

– Kiina pitää aina kiinni periaatteesta, ettei se sekaannu muiden maiden sisäisiin asioihin. Meillä ei ole tarvetta, emmekä koskaan pyri ”ostamaan vaikutusvaltaa” muiden maiden parlamenteissa, Kiinan lähetystöstä kerrotaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)