X
SULJE MAINOS
Janne Sankelo. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Metsätiloilta vaaditaan ehkä pian ilmastoanalyysiä – ”Herätys hallitus”

Janne Sankelo ennustaa lomaketalkoita ja ”ahdistettuja metsäyhtiöitä”.

Kansanedustaja Janne Sankelo (kok.) ennustaa, että EU:n kestävän rahoituksen säädös johtaa ”ahdistettuihin metsäyhtiöihin” sekä metsänomistajiin, joilta vaaditaan monimutkaista ilmastoanalyysiä.

– Kuka järkevää metsäpolitiikkaa ajaa EU:ssa, jos ei Suomi? Ruotsissa on halua kaataa kehno taksonomiaesitys. Olisi metsätaloutemme kannalta vaarallista, jos Suomi ei olisi Ruotsin kanssa samassa rintamassa. Herätys maan hallitus., Sankelo kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

EU:n kestävän kehityksen sääntely eli niin sanottu taksonomiaesitys tarkoittaa teollisuudenalojen luokittelua sen mukaan, voidaanko ala lukea ilmaston kannalta kestäväksi. Esimerkiksi pankit voisivat käyttää luokittelua hyväkseen, kun ne myöntävät rahoitusta erilaisille hankkeille.

Osana taksonomiaesitystä EU-komissio on esittänyt, että yli 13 hehtaarin metsätilojen tulisi laatia raportti siitä, miten ilmastotavoitteet täyttyvät tilalla. Sankelo katsoo, että jos tila ei tee raporttia, se ei saa rahoitusta tilan kehittämiseen tai rahoituksen saanti vaikeutuu.

– Metsänomistajille on pian luvassa lomakkeiden täyttämistä.

Metsäyhtiöt puolestaan joutuvat tekemään yhteistyötä niiden metsänomistajien kanssa, joiden ilmastoraportti on kunnossa, Sankelo ennustaa.

– Taksonomiaseurantaan ahdistetut metsäyhtiöt joutuvat mainepaineessaan ohjaamaan asiointiaan metsätiloille, joilla tuoreita selvityksiä on laadittu riittävän korkea pino. Metsäyhtiöt ovat kaavailuissa myös velvollisia osoittamaan toimintansa ilmastoystävällisyyden. Monimutkaiselta kuulostaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt