Verkkouutiset

Metsäteollisuus: Euroopan parlamentti päätyi oikeaan lopputulokseen

Euroopan parlamentin mielestä puunkäyttöä voidaan tulevaisuudessa lisätä, mikäli myös metsävarat jatkavat kasvuaan. Metsäteollisuus on parlamentin linjaukseen tyytyväinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jatkossa on tärkeää, että myös jäsenvaltioiden välisistä neuvotteluista saadaan Suomelle myönteinen tulos.

Euroopan parlamentin keskiviikkona pidetyssä metsien hiilinielua koskevassa äänestyksessä menestyi esitys, joka varmistaa metsävarojen karttumisen myös jatkossa. Esitys mahdollistaa myös metsävarojen lisääntyvän käytön ilman, että siitä seuraa jäsenmaille päästösanktioita.

Euroopan komission ja parlamentin ympäristövaliokunnan esitykset olisivat merkinneet, että jäsenvaltioiden metsävarojen pitäisi kasvaa yhtä vauhdikkaasti kuin lähimenneisyydessä.

– Erityisesti Suomelle tämä lähestymistapa on epäoikeudenmukainen, sillä tuohon ajanjaksoon osuivat sekä lama että metsäteollisuuden rakennemuutoksen vuodet. Tämän vuoksi metsävaroja jäi käyttämättä epätavallisen paljon. Vastaavaa tilannetta ei tietenkään pidä asettaa tavoitteeksi tulevaisuuteen, Metsäteollisuus ry toteaa.

Myös tulevista neuvotteluista varmistettava myönteinen tulos

Metsäteollisuus huomauttaa, että nielupolitiikka on monesta näkökulmasta Suomelle aivan keskeistä. Lisääntyvä puunkäyttö tarjoaa mahdollisuudet päästövähennyksiin, uusiutuvan energian lisäämiseen sekä vahvaan talouteen – eli kestävään kehitykseen.

Olisi kestämätöntä, mikäli nielupolitiikka ohjaisi puunkäytön myönteiset talous-, työllisyys- ja ympäristövaikutukset Euroopan ulkopuolelle.

– Parlamentissa ymmärrettiin lopulta, että Euroopalla on merkittävät metsävarat ja että ne ovat edelleen kasvussa. Tästä iso kiitos kuuluu suomalaisille europarlamentaarikoille, joista valtaosa äänesti oikein ja joista ilahduttavan moni otti suuren roolin ja vaikutti oikean näkemyksen syntymiseen, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Jatkoprosessissa on EU:n jäsenmaiden kesken löydettävä kokonaisratkaisu, jonka myötä Suomi voi ilman sanktioiden uhkaa käyttää puuta, kuten kansallisissa strategioissa on kaavailtu. Komission vakuutteluiden mukaan nielupolitiikan tarkoitus ei ole sotkea jäsenvaltioiden suunnitelmia.

– Nyt on saatava varmuus siitä, ettei niin voi käydä edes vahingossa, Jaatinen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)