X
SULJE MAINOS
Avohakkuualue Lohjan Karjalohjalla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Metsäprofessori haukkuu EU:n ympäristökomissaarin

Komissaarin näkemys osoittaa täydellistä ymmärryksen puutetta, sanoo ruotsalaistutkija.

Uumajan yliopiston metsänhoidon professori Tomas Lundmark sanoo, ettei EU:n ympäristökomissaari Virginius Sinkevičius ymmärrä, miten metsiä Pohjois-Euroopassa pitää hoitaa. Sinkevicius on sanonut, ettei metsiä pitäisi avohakata lainkaan, mutta Lundmark on eri mieltä.

– Metsänhoidon professorina sanoisin, että tuo (lausunto) on täydellinen möhläys. Se osoittaa täydellistä ymmärryksen puutetta siitä, mitä merkitsisi metsänhoidon menetelmien muuttaminen. En halua uskoa, että me olisimme niin tyhmiä, että lopettaisimme pitkään kehitetyn viljelymenetelmän. Ruotsissa ei ole mitään mahdollisuuksia pitää yllä tasaista puuvirtaa ilman hakkuita, Lundmark sanoo Ruotsin yleisradio SVT:n haastattelussa.

Sinkevičiuksen mielestä avohakkuut haittaavat EU:n ilmastotyötä.

– Avohakkuu pilaa maaperän ja johtaa istutettuun monokulttuuriin. En usko, että se on oikea ratkaisu. Sen takia kannatamme sitä, että hakataan yksittäisiä puita, hän toteaa.

Avohakkuu on yleisin tapa uudistaa metsiä paitsi Ruotsissa, myös Suomessa. Muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) on kirjelmöinyt EU:lle ja toivonut, että EU poistaisi metsää koskevasta esityksestään kehotuksen luonnonläheiseen metsänhoitoon. Termi tulkitaan Suomessa usein synonyymiksi metsien jatkuvalle kasvatukselle, joka tarkoittaa, että metsää ei avohakata.

EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r.) on todennut, että EU yrittää ilmasto- ja ympäristötoimien kautta puuttua jäsenmaiden metsäpolitiikkaan. Metsiä koskeva päätöksenteko kuuluu kuitenkin jäsenmaille.

– Keskustelin Sinkevičiusin kanssa ennen kuin metsästrategia julkaistiin. Hän sanoi, ettei hän pidä avohakkuista mutta hän ei pysty puuttumaan niihin. Minusta hän tunnusti tällä tavoin, että todellinen valta metsäasioissa kuuluu jäsenmaille, Torvalds sanoi noin kaksi viikkoa sitten.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt