Verkkouutiset

Metsäjohtaja varoittaa EU:n linjasta: Suomella on tässä paljon pelissä

Karoliina Niemi on huolissaan EU:n suunnitelmista rajoittaa voimakkaasti metsien käyttöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Komission vauhti metsäasioissa alkaa jo huimata, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

EU:ssa on tänä vuonna pöydällä iso joukko aloitteita, jotka vaikuttavat metsien käyttöön tulevan vuosikymmenen aikana.

– Suomella on tässä tilanteessa paljon pelissä, sillä olemme EU-maista kaikkein riippuvaisin metsäsektorista, Niemi kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

Hän viittaa saksalaisen Thünen instituutin selvitykseen, jonka mukaan EU:n biodiversiteettitoimet uhkaavat leikata EU:n raakapuun tuotantoa jopa yli 40 prosenttia vuonna 2050.

Luonnon monimuotoisuutta koskevan uuden biodiversiteettistrategian mukaan 30 prosenttia EU:n maa-alasta tulisi suojella ja jonka puitteissa pitäisi laatia jäsenvaltioita oikeudellisesti sitova ennallistamistavoite. Edelleen kaikki aarnio- ja vanhat metsät sekä merkittävä osa turvemaista tulisi suojella.

– Maapinta-alastamme on suhteessa eniten metsän peittämää, ja metsäsektori tuo työtä ja tuloa läpi Suomen. Metsäteollisuuden viennin arvo on yli 10 miljardia euroa eli lähes viidennes koko tavaraviennin arvosta. Metsäteollisuudella on jalat vahvasti suomalaisessa maaperässä, mikä näkyy investointeina tehtaisiin ja laitteisiin, Niemi toteaa.

Hänen mukaansa puupohjaisia innovaatioita syntyy nykyisten tuotteiden rinnalle, ja kuten metsäteollisuuden ilmastotiekartta osoittaa, niillä on merkittävä ilmastohyöty muiden yhteiskunnallisten hyötyjen lisäksi.

– Samaan aikaan luonnon monimuotoisuuteen panostetaan enemmän kuin koskaan aiemmin, ja tulostakin syntyy.

”Seuraukset voivat olla rajut”

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius ovat moittineet vahvoin sanoin Euroopan metsien tilaa.

– Heidän mielestään vain metsien voimakkaalla lisäsuojelulla ja ennallistamalla heikentyneitä ekosysteemejä ratkaistaan niin ilmastoon kuin luonnonkin monimuotoisuuteen liittyvät EU-tavoitteet. Aktiivista metsätaloutta tai puupohjaista kiertotaloutta ei komission työkalupakista löydy, Niemi sanoo.

Hänen mielestään nykyinen komissio näyttääkin pyyhkivän pöytää monipuolisella ja osallistavalla metsäpolitiikalla. Se näkyy komission kaikessa toiminnassa.

– Lainsäädäntö- ja strategiatyössä jäsenvaltioita osallistetaan entistä vähemmän. Alemman asteisten säädösten valmistelussa kehitetään metsäkirjauksia, jotka menevät yli jo sovitun asetuksen tai direktiivin kirjausten. Viimeisimpinä tulivat esitykset koskien metsänkasvatusmenetelmiä sekä lahopuun, kantojen tai latvustojen keruuta metsästä.

– Ei ole mikään pieni asia maallemme, jos EU alkaa rajoittaa voimakkaasti metsien käyttöä. Suomen juuri linjaamassa kiertotalousstrategiassa korostetaan, että uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä voidaan lisätä samaan aikaan, kun uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä vähennetään. Tämä kirjaus olisi nyt pidettävä kirkkaana mielessä Brysselin pöydissä. Muutoin seuraukset voivat olla rajut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)