Metalliliitto ei aio jatkaa vientivetoisen palkkamallin valmistelua

Metalliliiton ratkaisu tarkoittaa sitä, ettei vientivetoista palkkamallia synny.

Metalliliiton mielestä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) päätöksellä irtisanoa keskusjärjestösopimukset on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla. Metalliliiton mukaan se tulee heijastumaan myös ensi syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Metalliliiton hallitus on tänään päättänyt, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.

Valmisteluja niin sanotun Suomen mallin ja sittemmin niin sanotun vientivetoisen työmarkkinamallin synnyttämiseksi on käyty pitkään. Metsäteollisuus ilmoitti tällä viikolla yksipuolisesti irtautuvansa mallin valmistelusta.

– Metsäteollisuuden ilmoitus ja EK:n päätös keskusjärjestösopimusten irtisanomisesta aiheuttavat sen, ettei Metalliliitolla ole enää edellytyksiä jatkaa minkäänlaisen yhteisen vientivetoisen mallin valmistelua, Metalliliitto ilmoittaa tiedotteessaan.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, ettei vientivetoista palkkamallia synny. Työnantajapuolta edustavat Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus olisivat halunneet jatkaa neuvotteluja.

Metalliliiton mukaan keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. Liiton mielestä EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan.

Kommentit