Verkkouutiset

Metallien jalostus kasvattaa Suomen taloutta noin 9,2 miljardilla vuodessa

Kaupungistuminen, sähköinen liikenne ja uusiutuva energia lisäävät metallien kysyntää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Metallien jalostus, sisältäen metallien jalostuksen ja metallituotteiden valmistuksen, lisää tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen bruttokansantuotetta noin 9,2 miljardilla vuodessa, kertoo Metallinjalostajat ry.

Tilintarkastusyhtiö KPMG:n tekemissä laskelmissa ovat mukana sekä suorat että epäsuorat vaikutukset muilla toimialoilla. Alan työllisyysvaikutukset ovat laskelmien mukaan noin 116 700 henkilötyövuotta, ja verotuloja syntyy 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtajan Kimmo Järvisen mukaan alalla on positiivinen tunnelma ja useat megatrendit, kuten kaupungistuminen, sähköinen liikenne ja uusiutuva energia lisäävät metallien kysyntää.

– Suomessa on EU:n merkittävin mineraalien ja metallien teollinen jalostuskeskittymä. Sitä kannattaa kehittää vastaamaan yhä monipuolisemmaksi käyvään kysyntään, Järvinen painottaa tiedotteessa.

Ala tuo selvityksen mukaan muille kotimaisille toimialoille noin 6,8 miljardin euron välillisen tulovirran, josta 58 prosenttia suuntautuu palveluihin ja 34 prosenttia jalostukseen. Epäsuorat vaikutukset bruttokansantuotteeseen ovat noin 3,1 miljardin euron suuruisia.

Suurimpia hyötyjiä ovat muu teollisuus, kuljetus ja varastointi, tukku- ja vähittäiskauppa, sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto, ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta sekä kaivostoiminta ja louhinta. Lisäksi hallinto- ja tukipalvelutoiminta sekä informaatio ja viestintä saavat osansa metallien jalostuksen tulovirrasta.

KPMG arvioi selvityksessään jatkuvan toiminnan lukujen lisäksi myös investointien vaikutukset. Toissa vuonna alan investoinnit muodostivat lähes 700 miljoonan euron tuotantovaikutuksen Suomessa, mikä lisäsi bkt:ta noin 310 miljoonalla eurolla.

– Suomalaisen toimintaympäristön on oltava houkutteleva kansainvälisille investoinneille. Niiden myötä saamme lisää teollista tuotantokapasiteettia ja edellytykset talouden kasvuun. Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan esimerkiksi sähköautojen akkujen tuotantoon, Järvinen arvioi.

Esimerkiksi Porin seudulla suora ja epäsuora metallien jalostuksen työllisyysvaikutus on lähes 6 000 ihmistä, ja verotuloja kertyy yli 40 miljoonaa euroa vuodessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)