X
SULJE MAINOS
Talvi nostaa kuljetuskustannuksia merkittävästi Suomessa. LEHTIKUVA / HANDOUT / HERMAN IJSSELI

Merenkulkijaliitot: EU-ilmastopaketti tuomassa katastrofin Suomeen

Laivojen työntekijät epäilevät, että Ruotsi yrittää hyötyä uusista päästörajoituksista Suomen kustannuksella.

Merenkulkijaliitot pelkäävät, että EU:n ilmastopaketti aiheuttaa lisää kustannuksia suomalaiselle meriliikenteelle.

– Pahimmillaan maasta saattaa kadota kokonaisia tehtaita ja satamia, joihin ollaan juuri investoimassa esimerkiksi Pohjoisessa Suomessa Perämeren rannikolla, liitot toteavat tiedotteessaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Suomen Konepäällystöliiton toiminnanjohtaja Robert Nyman, Suomen Laivanpäällystöliiton toiminnanjohtaja Johan Ramsland ja Suomen Merimies-Unionin puheenjohtaja Kenneth Bondas.

EU valmistelee parhaillaan ilmastopakettia, josta käytetään nimitystä Fit for 55. Termi viittaa siihen, että EU:ssa yritetään vähentää hiilipäästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Merenkulkijoiden mukaan paketissa ei ole otettu huomioon talvimerenkulun erityispiirteitä.

– Jääolosuhteissa kulkeminen lisää polttoainekustannuksia. Polttoainetta kuluu enemmän jääolosuhteissa, jopa 20–60 prosenttia.

Jos Suomi epäonnistuu neuvotteluissa, liittojen mielestä on olemassa vaara, että kuljetukset siirtyvät Ruotsiin tai Venäjälle. Liitot myös epäilevät, että Ruotsia ei asia kiinnosta yhtä paljon kuin Suomea ja että Ruotsi jopa yrittää hyötyä tiukennetuista säännöistä Suomen kustannuksella.

– Leijumaan on jäänyt kysymys, onko Ruotsi ottanut kantaa EU:n ilmastopakettiin talvimerenkulun osalta vai pelaako se omaan pussiinsa. Juutinrauman silta yhdistää Ruotsin Eurooppaan. Göteborgista alaspäin meri pysyy sulana ympäri vuoden, joten Suomi seisoo merikuljetustensa osalta yksin hyisellä saarellaan.

Nyman, Ramsland ja Bondas sanovat, että jos Suomen olosuhteita ei oteta huomioon ilmastopaketissa, seuraukset ovat ”katastrofaaliset” koko logistiikkajärjestelmälle.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan Suomen talvimerenkulun erityispiirteitä ei ole lainkaan huomioitu paketin valmistelussa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt