Lohta esillä kalatiskillä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Merenelävät voivat auttaa tulemaan nopeammin raskaaksi

Tutkijat pitävät mahdollisena, että kalan ja muiden merenelävien terveelliset rasvat voivat edistää hedelmällisyyttä.

Paljon kalaa ja muita mereneläviä nauttivat harrastavat useammin seksiä ja tulevat myös raskaaksi nopeammin kuin muut pariskunnat, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat merenelävien voivan parantaa miesten ja naisten hedelmällisyyttä.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa 500 raskautta yrittävää mies–naisparia piti kirjaa ruokavaliostaan vuoden ajan tai raskauteen saakka.

Kun ruokavaliotiedot tutkimuksen lopuksi analysoitiin, tutkijat havaitsivat mereneläviä ainakin kahdesti viikossa nauttivien tulleen raskaaksi nopeammin kuin pariskuntien, jotka söivät mereneläviä korkeintaan kerran tai pari kuukaudessa.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että vuoden sisällä 92 prosenttia mereneläviä paljon syövistä tuli raskaaksi, kun muista pariskunnista raskaaksi tuli 79 prosenttia. Yhteydet havaittiin erikseen naisilla ja miehillä sekä pariskunnilla yhdessä tarkasteltuna.

Paljon mereneläviä nauttivat olivat yhdynnässä viidenneksen useammin, mikä selitti osan tuloksista, mutta ei kaikkea.

Tutkijat pitävät aiempien tutkimusten valossa mahdollisena, että kalan ja muiden merenelävien terveelliset rasvat voivat edistää hedelmällisyyttä.

On myös mahdollista, että kalaa ruokavaliossaan suosivat elävät muutenkin terveellisesti, mikä puolestaan edistää raskaaksi tulemista.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt