Verkkouutiset

Mepit vaativat selvitystä Venäjän kaasuputkesta – ”ei pelkkä ympäristökysymys”

Liisa Jaakonsaari ehdotti turvallisuusselvitystä jo Nord Stream 1 -putkesta. Siihen suhtauduttiin 'erittäin kielteisesti'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viisi suomalaista EU-parlamentaarikkoa vaatii Suomen hallitusta tekemään turvallisuuspoliittisen selvityksen Nord Stream 2 -kaasuputkesta, jota Venäjä suunnittelee Itämeren pohjaan. Hallituksen mukaan putki on ainoastaan ympäristökysymys.

– Integroituneessa maailmassa mikään ei ole vain ulko-, talous- tai ympäristöpolitiikkaa, sanoo EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Toinen kokoomusmeppi Henna Virkkunen toteaa, että Suomi poikkeaa Ruotsista ja Tanskasta, jotka ovat pitäneet kaasuputken turvallisuusnäkökohtia esillä.

– He näkevät, että se lisää aktiviteettia Itämerellä.

Mepit ottivat asiaan kantaa yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina Helsingissä. Tilaisuutta ei ollut kutsuttu koolle yksin putkikannanoton vuoksi, vaan siellä käsiteltiin useita EU-aiheita.

Myös EU-parlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok.), Heidi Hautala (vihr.) ja Liisa Jaakonsaari (sd.) kannattavat turvallisuusnäkökohtien selvittämistä.

Jaakonsaari sanoo, että selvitys olisi pitänyt tehdä jo Nord Stream 1 -putken kohdalla. Hän itse esitti sellaista toimiessaan kansanedustajana ja ulkoasiainvaliokunnan puheen johtajana.

– Siihen suhtauduttiin erittäin kielteisesti. Yleinen näkemys oli, että putki on pelkästään ympäristökysymys.

Hautala huomauttaa, että molempien putkihankkeiden tärkeimpien vaiheiden aikaan Suomessa on ollut keskustajohtoinen hallitus. Viime vuosikymmenellä hallitusta johti Matti Vanhanen (kesk.) ja nyt Juha Sipilä (kesk.).

– Kummallakin on ihan samat puheenvuorot: ”käsittelemme ympäristökysymyksenä”.

Huolimatta turvallisuushuolistaan Jaakonsaari ainoana meppinä viidestä kannattaa putken rakentamista. Tämä kävi ilmi Uuden Suomen teettämässä käsi pystyyn -äänestyksessä. Jaakonsaaren mielestä energian myynti on Venäjälle niin tärkeä asia, että EU:n ei pitäisi rajoittaa sitä.

– Tämä tapaus on liima, joka pitää näitä kahta naapuria yhdessä. Jos yhteisillä toimilla heikennetään pientä mutta tärkeää yhteyttä, en pidä sitä järkevänä.

Pietikäinen taas toteaa, että Venäjältä tuleva kaasuputki olisi vastoin EU:n energialinjauksia, joiden mukaan riippuvuutta Venäjästä pitää vähentää. Lisäksi kaasun käytön lisääminen toimii vastoin EU:n ilmastotavoitteita.

Sarvamaa sanoo, että enemmistö EU-parlamentista vastustaa Nord Stream 2 -putkea. Kannatusta löytyy hänen mukaansa sekä äärioikealta että -vasemmalta.

– He kannattavat jostain syystä kaikkea, mikä palvelee Venäjän intressiä.

EU-parlamentti ei päätä, saako putken rakentaa, vaan sen tekevät EU-jäsenmaat omilla päätöksillään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)