EU-parlamentaarikko Nils Torvalds. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Mepit vaativat EU-passikauppaa kuriin – Malta kieltäytyi kommentoimasta

Nils Torvalds moittii EU-maita, jotka myyvät oligarkeille passeja. Suomi kuuluu joukkoon, hän sanoo.

EU-parlamentaarikot Henna Virkkunen (kok.) ja Nils Torvalds (r.) vaativat, että EU-jäsenmaat eivät saisi vapaasti myydä kansalaisuuksia EU:n ulkopuolelta tuleville henkilöille.

– Meidän pitää miettiä miten saadaan asia kuntoon. Se, että hyväksytään kansalaisia, on yksi asia, mutta että myydään kansalaisuuksia oligarkeille, on toinen, Torvalds sanoo.

Suomessa tapaus on herättänyt viime päivinä kiinnostusta Airiston Helmeen liittyvän tutkinnan takia. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla Neuvostoliitossa syntyneen henkilön, joka on Venäjän kansalainen mutta joka vuonna 2015 osti myös Maltan kansalaisuuden. Hän maksoi kansalaisuudesta Maltan valtiolle Ylen mukaan 880 000 euroa.

Torvalds kertoo, että hän törmäsi kansalaisuusasiaan viime kesäkuussa EU-parlamentin verotusta käsittelevässä valiokunnassa. Valiokunta käsitteli rahanpesua.

– Malta on tunnettu rahanpesupaikka, Russian laundromat (venäläinen pyykkikone), hän toteaa.

Maltan hallituksen edustaja oli EU-valiokunnassa kuultavana. Torvalds otti esiin myös kansalaisuuskysymykset.

– Kysyin, onko EU-kansalaisuuden myyminen kansallinen vai EU:n asia. Maltan edustaja kieltäytyi vastaamasta.

Torvalds sanoo, että hänen mielestään asia ei voi olla yksin jäsenmaan päätettävissä vaan sen pitää kuulua koko EU:lle. EU-passin myöntäminen EU:n ulkopuoliselle henkilölle antaa tälle oikeuksia, jotka vaikuttavat muihinkin EU-maihin. Tunnetuin on vapaa liikkuvuus Schengen-alueen sisällä jäsenmaasta toiseen.

– Minun mielestäni se (kansalaisuus) on EU-asia. Se antaa oikeuksia, jotka liikkuvat yli rajan.

Myös Virkkusen mielestä EU:n tulee terästää otetaan.

– Jokaisella maalla on omat järjestelynsä, mutta tämä pitää ottaa tiukempaan selvitykseen.

Maltan lisäksi passin voi ostaa vastaavalla tavalla muistakin EU-maissa, muun muassa Unkarista ja Torvaldsin tietojen mukaan myös Luxemburgista. Business Insider luettelee lisäksi Itävallan ja Kyproksen.

Torvalds huomauttaa, että ilmiö tunnetaan meilläkin.

– On Suomeenkin tullut venäläisiä rahalla: Timtšenko. Jos heitetään kiviä Maltan suuntaan, katsokaa myös mitä tässä maassa tapahtuu ja mistä syystä.

Hän viittaa liikemies Gennadi Timtšenkoon, joka sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1999 todennäköisesti sillä perusteella, että hän väitti olevansa inkeriläinen paluumuuttaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt