Maakuntakartta. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Olavi Ala-Nissilä: Menestyvä maakunta on verkosto

Maakuntahallinto on eurooppalainen hallinto. Se on samalla kansanvaltainen hallinto.

Maakunta jää monelta ymmärtämättä. Tai monet – pormestari mukaanlukien – eivät halua ymmärtää.

Suomessa se toteutuessaan purkaa kasoittain erilaisia kuntayhtymiä. Lähes 300 toimijaorganisaatiota sosiaali- ja terveys- ja aluehallinnosta poistuu. Tämäkin on monelta vielä jäänyt huomaamatta.

Maakunta ei ole vain maakuntakeskus. Siihen kuuluvat myös kunnat, seudut ja seutukaupungit.

Maakuntahallinnossa maakunnalla on omat rajatut tehtävänsä. Kuntapohja on niihin tehtäviin liian pieni. Kaupungeille ja kunnille tottakai jää maakuntahallinnonkin aikana tärkeät kehittämistehtävät ja paljon muuta.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksella on kaupunki-, seutukaupunki- ja maaseutuohjelmat tekeillä tai valmiina. Niitä tarvitaan kaupunkien kehitystä vauhdittamaan.

Seutukaupunkeja on 55 ja niissä asuu miljoona ihmistä. Ne ovat olleet keskittymiskehityksessä ja valtion työpaikoissa menettäjiä. Silti monet niistä ovat vahvoja viennin vetureita. Esimerkkeinä voi mainita Uudenkaupungin, Rauman, Iisalmen, Pietarsaaren ja Loimaankin. Edulliset kustannukset, edullinen asuminen ja motivoitunut henkilöstö ovat vahvuuksina.

Valmistumassa oleva seutukaupunkiohjelma on tärkeä. Juuri nyt kun työllisyyskehitys on hyvä kaikkialla ja osaajista on kasvava pula, niin maakunta tarvitsee menestyäkseen niin vahvan maakuntakeskuksen kuin menestyvät seutukaupungit ja seudut. Ne sopivat kaikki samaan maakuntahallintoon. Maakuntakeskuksen valta on niissä luonnostaan iso.

Maakuntahallinto ei ole heti valmis. Mutta se on tärkeä uudistus. Erityisesti elinvoima-asioissa maakunta voi parhaiten menestyä kaupunkien ja seutujen hyvää yhteistyötä tekevänä verkostona. Tervetuloa maakuntahallinto.

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on keskustan kansanedustaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt