Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

”Meillä on perinne päättömästä alkoholipolitiikasta”

Petri Sarvamaan mukaan nykyinen alkoholilainsäädäntö lisää ’jäykkää holhousta’.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok., EPP) ruotii mielipidekirjoituksessaan Maaseudun Tulevaisuudessa Suomen nykyistä alkoholilainsäädäntöä. Sarvamaan mukaan Alkon monopoliasema väkevien alkoholijuomien vähittäismyynnissä oikeutetaan ”epämääräisillä uhkakuvilla alkoholin väärinkäytön tuomista ongelmista” eikä monille muillekaan linjauksille löydetä hyviä perusteluita.

– Väkevien alkoholijuomien osalta sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena tuntuu olevan viedä suomalaiset kuluttajat entistä syvemmälle jäykän holhouksen syövereihin.

– On kuitenkin selvää, että kansanterveys tai muut alkoholin saatavuuden parantumiseen liittyvät huolet eivät ole pätevä peruste viinitilojen kaupan hankaloittamiselle, Sarvamaa tilittää.

Nykyisen lainsäädännön mukaan tilat saavat myydä tilamyymälöistään korkeintaan 13-tilavuusprosenttisia alkoholijuomia. Väkevämpiä tuotteita saa tarjota tilan anniskelupaikassa. Potentiaalinen asiakas pääsee siis maistelemaan tuotetta, mutta ei voi ostaa sitä kotiin.

– Lainsäädäntömme on haaste suomalaisille viinitilallisille ja erityisesti liköörin valmistajille – kauppaa ei synny, kun tuotetta ei saa myydä.

– Artesaanimaisella otteella valmistettujen laatutuotteiden potentiaali ei pääty ruskeaan pussiin, vaan tuotoksi suomalaisen tekijän taskuun, europarlamentaarikko toteaa.

Sarvamaa tuo esille, että suomalaisten ginien ja viskien suosio maailmalla on kasvanut tasaista tahtia. Meppi uskoo, että kotimaisilla likööreillä voisi olla mahdollisuus samassa imussa. Vientiosaamisen lisäksi Suomella on Sarvamaan mukaan kuitenkin myös toisenlaista erikoisosaamista.

– Meillä on vahva perinne myös toisella saralla: päättömän alkoholipolitiikan harjoittamisessa. Viime maaliskuussa voimaan tullut uusi alkoholilaki ei tuonut tilanteeseen helpotusta, meppi toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt