X
SULJE MAINOS
Hyttyset viihtyvät erityisesti suojaisissa, varjoisissa ja kosteissa paikoissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

MN: Tämä on paras apu hyttysenpistoon

Tehokkaimmin kutinaan tepsii kortisonivoide.

Hyttysten määrän on arvioitu kohoavan tavanomaista suuremmaksi kuluvan kesän aikana. Äkillisesti lämmennyt sää päästi jo kesäkuun alkupuolella ilmoille lähes samaan aikaan kuoriutuneen kannan, joka oli päässyt kehittymään lumien sulamisvesissä ja sateista kertyneissä lammikoissa.

Erikoislääkäri Maria Huttunen muistuttaa, että itikan pistosjälki on immunologinen reaktio, jonka aiheuttamat reaktiot ovat yksilöllisiä. Joillakin oireet voivat kestää jopa viikon, mutta ne ovat silti hoidettavissa kotikonstein.

– Toiset taas saavat pienempiä reaktioita tai eivät tunne mitään erityistä sen jälkeen, kun hyttynen on pistänyt, Maria Huttunen sanoo Me Naiset -lehdelle.

Tehokkaimmin kutinaan tepsii kortisonivoide. Mietoa hydrokortisonia sisältäviä voiteita voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Suojautuminen kannattaa lisäksi huomioida vaatteilla sekä hyttysmyrkyillä ja -karkottimilla.

Joillakin kutina johtuu pistoksen jälkeen vapautuvasta histamiinista. Antihistamiinia voi ottaa etukäteen, jos tietää oleskelevansa hyttysten esiintymisalueella. Ne viihtyvät erityisesti suojaisissa, varjoisissa ja kosteissa paikoissa.

– Toisille antihistamiini auttaa toisille, toisille ei, Huttunen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt