Monet viruksesta selvinneet kärsivät oireista kuukausien ajan. LEHTIKUVA / AFP Gil Cohen-Magen

”Me koronapotilaat olemme täysin heitteillä”

Viruksen pitkäaikaisista oireista kärsiville toivotaan räätälöityjä kuntoutuspalveluita.

Britanniassa on kerrottu terveydenhoitojärjestelmä NHS:n uudesta palvelusta koronaviruksen pitkäaikaisista oireista kärsiville.

Maan hallituksen mukaan kymmenet tuhannet potilaat ovat saaneet viikkoja tai kuukausia kestäviä vakavia oireita Covid-19:n sairastamisen jälkeen.

BBC:n mukaan verkkosivuston kautta saa kuntoutukseen liittyviä tietoja ja sen kautta voi olla yhteydessä terveydenhoidon ammattilaisiin. Sekä sairaala- että kotihoidossa olleille ihmisille suunnattu palvelu avataan jo kesäkuun lopulla.

Britannian terveysministeri Matt Hancockin mukaan yksilöllisesti räätälöityjä kuntoutusohjelmia tarjotaan loppukesästä lähtien. Hän totesi monen koronasta toipuneen kärsivän hengitysvaikeuksista, kroonisesta väsymyksestä ja mielenterveysongelmista. Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on ohjannut aihetta koskevaan tutkimukseen noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Moni koronavirukseen sairastunut on toivonut samankaltaista palvelua myös Suomeen.

– Me suomalaiset koronapotilaat tarvitsemme myös jotain tälläistä. Nyt olemme täysin heitteillä, varsinkin kotona sairastaneet, Covid-19-oireista 17 viikkoa kärsinyt Satu Kalliomaa kirjoittaa Twitterissä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt