Verkkouutiset

Theresa May taivutteli Jean-Claude Junckeria, Brexit-neuvottelut seisovat

EU haluaa tietää, paljonko Britannia on valmis maksamaan Brexitistä. Britannia ei kerro, ennen kuin se tietää, millä ehdoilla se saa käydä kauppaa Brexitin jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian pääministeri Theresa May tapasi maanantai-iltana EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Brysselissä. May yritti vakuuttaa Junckerin siitä, että tämän kannattaa pyytää EU-johtajilta valtuutus edistää Brexit-neuvotteluja, kertoo Politico. Tapaamisen ainoa lopputulos oli kuitenkin yhteinen julkilausuma, joka sekin oli parempi lopputulos kuin heidän edellisen tapaamisensa fiasko.

– Illallinen tapahtui rakentavassa ja ystävällisessä ilmapiirissä, julkilausumassa todetaan.

May ja Juncker sanovat myös, että Brexit-neuvotteluja tulee nopeuttaa.

EU-maiden päämiehet tapaavat torstaina Brysselissä, ja he käsittelevät Brexitiä eli Britannian EU-eroa.

Britannia haluaisi, että EU-johtajat antaisivat EU:n neuvottelijoille luvan neuvotella Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta eli siitä, millä ehdoin Britannia ja EU käyvät kauppaa Brexitin jälkeen. EU ei kuitenkaan halua puhua tulevaisuudesta, ennen kuin Britannian eron ehdot on sovittu.

Käytännössä kyse on rahasta. Britannia on sitoutunut maksamaan EU-budjettiin tietyn summan rahaa, ja nyt keskustellaan siitä, kuinka paljon Britannia maksaa näitä sitoumuksia, kun se eroaa EU:sta.

May on todennut, että Britannia huolehtii velvollisuuksistaan. Hän ei ole ilmoittanut, paljonko euroja Britannia on valmis maksamaan, mutta juuri sen EU haluaa tietää. Britannia ei kuitenkaan halua kertoa, mitä se on valmis maksamaan, ennen kuin se tietää, millaiset ovat Briannian ja EU:n kauppasuhteet Brexitin jälkeen.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier totesi viime viikolla, että neuvottelut ovat umpikujassa.

Suomalainen EU-virkamies arvioi, että ongelmien lähtösyyt ovat siinä, että Britannia valmistautui Brexitiin huonosti. Hänen mukaansa EU-johtajat eivät juuri ”lotkauta korviaan”, jos May torstain huippukokouksessa pyytää heitä antamaan Barnierille mandaatin neuvotella tulevista kauppasuhteista.

Yleisen arvion mukaan Brexitistä kärsivät molemmat osapuolet, mutta Britannia kärsii enemmän. Britannian liike-elämä onkin noussut yhä äänekkäämmin vastustamaan ainakin kovaa Brexitiä.
Kova Brexit tarkoittaa, että Britannia eroaa EU:sta ilman minkäänlaista sopimusta, pehmeä taas sisältää sopimuksen ja mahdollisesti siirtymäajan.

Kysymys kovasta ja pehmeästä Brexitistä jakaa brittihallitusta. Ulkoministeri Boris Johnson kannattaa eroa, vaikka erosopimusta ei syntyisikään. Tosin Johnsonkin ilmoitti maanantaina vaativansa ”vakavia neuvotteluja” brittien ja EU:n tulevasta suhteesta.

May puolestaan kannattaa siirtymäaikaa, joka tarkoittaisi, että vaikka Brexit astuu voimaan maaliskuussa 2019, Britannia ja EU jatkavat kaupankäyntiä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ainoa ero nykyhetkeen verrattuna olisi, että Britannia ei enää osallistuisi EU-päätöksentekoon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)