Mauri Pekkarinen suhtautuu elvytyspakettiin kriittisesti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Mauri Pekkarinen HS:lle: En olisi kaatanut tukipakettia

Keskustan europarlamentaarikko pitää pakettia välttämättömänä pahana.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) suhtautuu varauksella EU:n elvytyspakettiin, mutta ei tästä huolimatta kaataisi sitä. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Pekkarinen näkee, että paketilla ostetaan yhtenäisyyttä. Hän uskoo, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ei viimeisenä kanslerivuotenaan olisi voinut katsoa sivusta, kun Ranska ja Italia heikkenisivät koronaepidemian seurauksena ja uhkaisivat koko unionin yhtenäisyyttä.

EU:lla on viime vuosina myös muita ongelmia, kuten Ison-Britannian lähtö unionista, Itä-Euroopan maiden ongelmat oikeusvaltion kanssa ja Etelä-Euroopan maiden piittaamattomuus maiden velkasuhteesta. Nämä ovat luoneet tilanteen, jossa EU on aikaisempaa heikompi. Tämän vuoksi myös Saksa päätyi tukemaan elvytyspakettia, vaikka oli aiemmin kannattanut tiukempaa talouslinjaa.

Pekkarinen ei pidä järkevänä, että pakettia hehkutetaan suurena onnistumisena. Toisaalta hän ei olisi valmis myöskään kaatamaan pakettia. Hän uskoo myös puoluetovereidensa olevan samaa mieltä, vaikka eivät hallitusvastuun vuoksi voikaan tätä ääneen sanoa

– Pidän [elvytyspakettia] välttämättömänä pahana enkä erinomaisena hyvänä, Pekkarinen toteaa.

Pekkarinen harmittelee erityisesti paketin rakennetta, jossa iso osa rahasta jaetaan lahjoituksina jäsenmaille. Pekkarinen olisi ollut varmis hyväksymään jopa summaltaan isomman paketin, jos kyse olisi ollut vain puhtaasti lainoista.

– Elvytys on välttämättömyys. Mutta kuka käski tehdä sen avustusmuotoisena, niin että toiset maksavat toisille, Pekkarinen kysyy.

Suomi olisi Pekkarisen mukaan voinut myös pyrkiä aktiivisemmin Alankomaiden, Itävallan, Tanskan ja Ruotsin muodostamaan ”nuukaan nelikkoon”. Nämä maat saivat sopimuksesta jäsenmaksupalautuksia, kun taas Suomi tyytyi alkuperäistä suuremman maataloustukipotin ja aluerahoitukseen sadan miljoonan euron lisän.

Pekkarisen mukaan nyt on tärkeää varmistaa, että paketti jää kertaluontoiseksi, toisin kuin esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Euroopan keskuspankin entinen johtaja Mario Draghi ovat väläytelleet. Pekkarinen kehuu erityisesti komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä, joka on pitänyt kiinni elvytyspaketin kertaluontoisuudesta.

Moitteista huolimatta Pekkarinen painottaa, että kokonaisuutena EU-jäsenyydestä on ollut Suomelle paljon hyötyä.

– Olen aina kannattanut jäsenyyttä. Pitää olla kannattamassa ja tukemassa siellä, mikä on hyvää ja siellä, missä on kritiikin paikka, sen voi kertoa julki, Pekkarinen tiivistää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt