Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Matti Vanhanen Ylellä: Vuonna 2021 ei ryhdytä kiristystoimiin

Rahaministeri ei asettaisi erityisiä paineita hallitusohjelman tekstin muuttamiselle.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan vuoden 2021 aikana julkiseen talouteen ei tehdä kiristystoimia.

– Elämme elvytysvaihetta. On huolehdittava, että talouden pyörät saataisiin pyörimää nmahdollisimman hyvin. Vuosi 2021 on elvytyksen toimeenpanoa. Vuodelle 2021 tulee mukaan myös Eurooppa-tason elvytystä. Olen omalta osaltani linjannut niin, että tällaista elvytyksen psykologista etua ja työntövoimaa ei saa rikkoa sillä, että samaan aikaan ryhdyttäisiin kiristämään finanssipolitiikkaa, Vanhanen totesi Yle Radio Ykkösaamun haastattelussa.

– Vuoden 2021 osalta palataan kehyksen noudattamiseen valtiontaloudessa, mutta ei ryhdytä kiristystoimiiin. Aikaisin vaihe niille on vuonna 2022.

Valtiovarainministeri ennustaa, että Suomeen tulee seuraavaksi kymmenen vuoden velkaantumisjakso ennen kuin velka-aste saadaan kääntymään. Hänen mukaansa toistaiseksi velkaa saadaan, jonka takia Suomen täytyy huolehtia siitä, että olemme velan antajien silmissä luotettava taho.

– Kaikki maat velkaantuvat. Jossain vaiheessa se vaikuttaa myös sijoittajien käytökseen. On tärkeää, että Suomi todella kuuluu sellaisten maiden joukkoon, joiden perää heidän (sijoittajien) ei tarvitse katsoa. Kun meillä velkaerä erääntyy maksettavaksi vuonna 2025, niin voimme luottavaisin mielin katsoa, että saamme neuvotella uuden erän, jolla korvaamme sen. Tämä on samalla kannanotto niihin puheisiin, ettei velasta tarvitse välittää tai sitä ei tarvitse maksaa takaisin.

– 15 vuotta on kyetty ylläpitämään kehyskuria. Me olemme keränneet luottamuspääomaa markkinoilla osoittamalla, että kehyksestä on kyetty pitämään huolta. Menneiden vuosikymmenten osalta ollaan saatu sellaista luottamuspääomaa, että Suomi tunnetaan maana, joka hoitaa asiansa hyvin, Vanhanen sanoi.

Häneltä kysyttiin, tarvitaanko hallitusohjelmaan muutoksia, kun taloustilanne on muuttunut siitä, kun hallitus aloitti?

– Tarvitaan varmasti uusia päätöksiä. Aikanaan ensimmäisessä hallituksessa omaksuin sen tavan, että kun tuli tarve neljän vuoden aikana tehdä uutta, niin ei hallitusohjelmaa muutettu. Pidettiin puoliväliriihi, jossa faktisesti tehtiin uusia päätöksiä. Ei ryhdytty hallitusohjelman yksittäisten kohtien avaamiseen.

– Kysymys siitä, pitääkö itse hallitusohjelman tekstiä muuttamaan, niin en sen suhteen erityisiä paineita asettaisi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt