Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Matti Vanhanen: Viron veromallista otettava mallia

Valtiovarainministerin mukaan osinkoverotuksen kiristäminen vaarantaisi työpaikkojen syntymisen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan pandemia on osittain sysännyt julkisuudessa syrjään talouden pidemmän ajan haasteet.

– Koronan hoitotoimenpiteet eivät ole kuitenkaan niitä hävittäneet. Ne ovat olemassa ja ovat todellisia. Päinvastoin koronan aikana julkinen vaje on luonnollisesti kasvanut, Vanhanen kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Talouden kohdalla olisi ministerin mukaan puhuttava työvoiman riittävyydestä, tuottavuuden kehityksestä, investointiasteen nostamisesta, tutkimuksen ja kehitystyön kokonaistasosta sekä menoista ja tuloista.

Kasvupotentiaalia on selvittänyt muun muassa Pekka Ala-Pietilän työryhmä.

Tuottavuuden ja työvoiman määrän kehityksen on arvioitu tuottavan kuluvalla vuosikymmenellä keskimäärin vain yhden prosentin vuotuisen talouskasvun. Kasvu olisi kaksinkertaistettava, jotta ikääntyvän väestön luomasta kustannuspaineesta selvittäisiin.

– Tutkimus- ja kehitystyöhön on pitkäjänteisesti satsattava nykyistä selvästi enemmän. Tarvitsemme tasokorotusta investointeihin tuottavuuden nostamiseksi. Ja tarvitsemme lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä varman näkymän työvoiman riittävyyteen, Matti Vanhanen luettelee.

Askel Viron suuntaan

Hänen mukaansa on selvää, etteivät verotusmuutokset saa heikentää omistajien kiinnostusta yritykseensä tai intoa vahvistaa voittovaroista yrityksen tasetta.

– Puheet esimerkiksi osinkoverotuksen kiristämisestä ovat juuri sellaista, mitä ei pidä tehdä, jos haluamme tukea työpaikkojen syntymistä. Itse mietin päinvastoin sitä, miten voisimme esimerkiksi ottaa askeleen Viron veromallin suuntaan ja lisätä kiinnostusta vahvistaa yrityksen vakavaraisuutta, Matti Vanhanen sanoo.

Valtiovarainministeri toteaa Suomen tarvitsevan myös työperäistä maahanmuuttoa, sillä maahan kaivataan valmista osaamista tutkijahuipuista rakennusmiehiin ja vientiassistenteista sairaanhoitajiin.

– Tämän sanon tietäen, että Suomessa käydään välillä hyvinkin tunteikasta keskustelua maahanmuutosta. Tästä teemasta järkevä enemmistö ei kuitenkaan saa vaieta, Vanhanen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt