Matti Vanhanen toivoo lisää Venäjä-tutkimusta ja yhteistyötä Venäjän suuntaan

Keskustan Matti Vanhasen mielestä pitäisi seurata kriittisesti sitä, mitä kaikkea valvonnan puolella tehdään turvallisuuden nimissä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhasen mielestä Venäjä-tutkimusta pitäisi lisätä Suomessa.

Vanhasen mukaan Suomella on paljon laadukasta ja kansainvälisesti tunnustettua Venäjä-tutkimusta monilta sektoreilta ja lisäksi uskottava historiallinen tausta Venäjä-osaamiselle.

– Käydessäni viimeksi Yhdysvalloissa kuulin, että heillä nykyisen Venäjä-tutkimuksen volyymi on vain murto-osa verrattuna siihen, kuinka paljon tutkimusta aikanaan kohdistettiin Neuvostoliittoon. Suomi voisi vahvistaa kiinnostavuuttaan kansainvälisessä yhteistyössä – sekä tutkijoiden kesken, että politiikassa – vahvistamalla Venäjä-tutkimusta ja myös tutkimusyhteistyötä Venäjän suuntaan, Vanhanen ehdottaa.

Lisäksi hän toivoo kotimaan sisäisen turvallisuuden suuren kehityskuvan piirtämiseksi systemaattista tutkimusta keskustelusta sosiaalisessa mediassa.

– Kaupallisilla toimijoilla on kyky analysoida laajoja sosiaalisen median keskusteluja sekä siellä syntyviä verkostoja ja kontakteja trendien havaitsemiseksi. Samaa metodia olisi käytettävä systemaattisesti muun muassa vihapuheen kehityksen tai ylipäätään vastakkainasettelun kärjistymisen seuraamiseksi, Vanhanen sanoo.

Hän kertoo kaipaavansa indikaattoreita, jotka perustuvat kansalaismielipiteiden kehitykseen koko ajan käynnissä olevan aidon ihmisten vuorovaikutuksen pohjalta tutuksi tulleen mielipidetiedustelun sijaan.

Kolmas painopiste saisi Vanhasen mielestä liittyä valeuutisoinnin ja vaihtoehtoisten faktojen maailmaan.

– Sillä on suora vaikutus turvallisuuskehitykseen tähdätessään mielipiteiden ja maailmankuvan hajottamiseen. Journalistit, kuten Jessikka Aro, ovat jo pienillä journalistisen tutkimuksen voimavaroilla avanneet ikkunaa ja ymmärrystä tähän ilmiöön – mitä olisikaan saavutettavissa laajalla akateemisella tutkimuksella.

Vanhanen toivoo, että lisäksi, että kriittisesti seurattaisiin sitä, mitä kaikkea valvonnan puolella tehdään turvallisuuden nimissä.

– Vapauden ja kontrollin suhdetta säädetään ympäri maailmaa koko ajan ja olisi tärkeää seurata, onko isoveli valvoo -henki ottamassa yliotteen, Vanhanen toteaa.

Kommentit