Verkkouutiset

Matti Vanhanen Suomenmaassa: EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen äkillisesti

"Uskon, että kysymys saisi paljon kannatusta", sanoo ex-pääministeri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen nopeasti, jos jokin yllättävä tilanne tulee eteen.

– Maailma ei ole staattinen. Kun pohdin kysymystä unionin yhteisestä puolustuksesta, niin tie siihen suuntaan saattaa kehittyä äkillisistä olosuhteista johtuen ilman erityistä etukäteispäämäärää, hän kirjoittaa keskustan Suomenmaa-lehdessä.

Vanhanen huomauttaa, että EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen Eurooppa-neuvoston eli EU-päämiesten päätöksellä – asia, joka harvoin muistetaan.

– Tämä päätöksentekotapa on määritetty unionin perussopimuksessa, vaikka unionin sisällä ei ole ensimmäistäkään ajatusta siitä, että unioni tämän joskus tekisi.

Useimmat EU-maat kuuluvat Natoon, eivätkä halua toista, päällekkäistä organisaatiota jäsenyyden lisäksi, Vanhanen kirjoittaa. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos johonkin EU:n Nato-maista hyökätään. Silloin EU ottaisi käyttöön kaikki diplomaattiset ja taloudelliset keinot, hän arvioi.

– Tilanne johtaisi mielestäni nopeasti myös kysymykseen siitä, pitäisikö unionin siirtyä yhteiseen puolustukseen. Uskon, että kysymys saisi paljon kannatusta.

Vanhanen toimi Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)