X
SULJE MAINOS

Matti Vanhanen Suomenmaassa: EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen äkillisesti

”Uskon, että kysymys saisi paljon kannatusta”, sanoo ex-pääministeri.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen nopeasti, jos jokin yllättävä tilanne tulee eteen.

– Maailma ei ole staattinen. Kun pohdin kysymystä unionin yhteisestä puolustuksesta, niin tie siihen suuntaan saattaa kehittyä äkillisistä olosuhteista johtuen ilman erityistä etukäteispäämäärää, hän kirjoittaa keskustan Suomenmaa-lehdessä.

Vanhanen huomauttaa, että EU voi siirtyä yhteiseen puolustukseen Eurooppa-neuvoston eli EU-päämiesten päätöksellä – asia, joka harvoin muistetaan.

– Tämä päätöksentekotapa on määritetty unionin perussopimuksessa, vaikka unionin sisällä ei ole ensimmäistäkään ajatusta siitä, että unioni tämän joskus tekisi.

Useimmat EU-maat kuuluvat Natoon, eivätkä halua toista, päällekkäistä organisaatiota jäsenyyden lisäksi, Vanhanen kirjoittaa. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos johonkin EU:n Nato-maista hyökätään. Silloin EU ottaisi käyttöön kaikki diplomaattiset ja taloudelliset keinot, hän arvioi.

– Tilanne johtaisi mielestäni nopeasti myös kysymykseen siitä, pitäisikö unionin siirtyä yhteiseen puolustukseen. Uskon, että kysymys saisi paljon kannatusta.

Vanhanen toimi Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt