Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Matti Vanhanen: Suomella ei ole varaa uusiin menetyksiin

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus vuodelle 2021 on seitsemän miljardia euroa alijäämäinen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen talouskehitys on ollut kriisin aikana parempaa kuin sen alkuvaiheessa oletettiin.

Talouden toipumista hidastaa silti epävarmuus, joka tulee jatkumaan rokotteen tai muun parannuskeinon löytymiseen saakka.

– Koronan toisen aallon estämisellä on valtava talouspoliittinen merkitys. Tämän vuoden alijäämä on laskettu jo lähes 20 miljardiin euroon. Suomella ei ole yksinkertaisesti varaa samanlaiseen menetykseen alkavan syksyn osalta, Matti Vanhanen sanoi budjetin tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeriö ehdottaa talousarvioehdotuksen määrärahoiksi 61,6 miljardia euroa. Se on 3,9 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2020 varsinaisessa talousarviossa, mutta 5,7 miljardia euroa vähemmän kuin vuodelle 2020 on budjetoitu lisätalousarvioiden kanssa.

Budjettiehdotus vuodelle 2021 on 7,0 miljardia euroa alijäämäinen. Vuoden 2020 alijäämä on lisätalousarviot mukaan lukien 18,9 miljardia euroa.

Matti Vanhanen totesi Suomen tarvitsevan viennin vetoa ja EU:n yhteisiä toimia.

– Emme voi luoda kestävää talouskasvua yksin kotimaisella elvytyksellä. Suomen vienti uhkaa hiipua pitkäksi aikaa, ellei maailmalla onnistuta epidemian hoitamisessa, Vanhanen sanoi.

Vuonna 2021 tupakkaveroa korotetaan aiemmin päätetyn mukaisesti 50 miljoonaa euroa. Samoin alkoholiveroa korotetaan 50 miljoonaa euroa.

Lämmityspolttoaineista saatavia verotuottoja lisätään 100 miljoonalla eurolla 2021 alentamalla yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannon verotukea ja korottamalla lämmityspolttoaineiden veroja.

Veropohjien tiivistämistä jatketaan pienentämällä asuntoluottojen korkojen verovähennysoikeutta. Ansiotulojen verotukseen tehdään indeksitarkistus, jotta verotus ei kiristyisi yleisen hinta- tai ansiotason nousun myötä.

Ehdotukseen sisältyy arvonlisäverovelvollisuuden alarajan korottaminen 15 000 euroon vuoden 2021 alusta lukien, minkä arvioidaan pienentävän verotuottoa vuositasolla noin 20 miljoonaa euroa.

Valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 132 miljardiin euroon.

Lue myös:

Rahaministeriöltä esitys työllisyystoimista perjantaina

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt