X
SULJE MAINOS
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Matti Vanhanen halusi palata menokehyksiin, mutta eteen tuli yllätyksiä

Hyviä vaihtoehtoja ei ollut käsillä, sanoo rahaministeri.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) olisi halunnut, että hallitus palaa jo ensi vuonna menokehyksiin, jotka on sovittu kaksi vuotta sitten.

– Tein hallituksen kehysriiheen esityksen siitä, miten koronakriisin akuutin vaiheen jälkeen olisi voitu palata hallitusneuvotteluissa sovittuihin kehyksiin jo ensi vuonna eli 2022, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Hallitus päätyi kuitenkin siihen, että ensi vuonna kehykset ylitetään 900 miljoonalla eurolle ja sitä seuraavanakin vuonna vielä 500 miljoonalla. Vanhanen sanoo, että tämä johtuu uusista ja yllättävistä menopaineista, jotka lisäsivät vaikeusastetta.

– Näitä olivat Veikkauksen tuottojen aleneminen koronan vuoksi, sote-uudistuksen vaatimat kertaluonteiset tietojärjestelmäinvestoinnit tulevilla hyvinvointialueilla sekä kuntien valtionosuuksien mittavat indeksitarkistukset. Teollisuuden sähköistymisen tuki ei sekään sisältynyt hallitusohjelman kehykseen.

Jos yllättävät menopaineet olisi haluttu sijoittaa hallitusohjelmassa sovittuihin menoihin, leikkauksia olisi pitänyt tehdä 900 miljoonan euron edestä. Näin isot toimet olisivat tuottaneet ongelmia, Vanhanen sanoo.

– Koronasta on tullut taakkaa ihmisille, yrityksille ja kunnille. Haittoja tulisi myös hyvinvointialan järjestöjen, liikunnan tai nuorisotyön avustuksista leikkaamisesta. Hyviä vaihtoehtoja ei siis ollut käsillä.

Hän toteaa, että poliitikkojen pitää usein valita huonojen vaihtoehtojen välillä. Tästä syystä ensi vuonna kehykset ylitetään melkein miljardilla eurolla. Vuonna 2023 ylitykset pienennettiin puoliväliriihessä 500 miljoonaan, kun hallitus alunperin tavoitteli runsaan 850 miljoonan ylityksiä.

Vanhanen sanoo, että leikkaukset tulevat voimaan vuoden 2023 alusta. Ne kuitenkin leikkaavat myös vuoden 2024 budjettia ja jäävät voimaan pysyvinä säästöinä, hän sanoo.

– Siksi vuoden 2024 niin sanottu kehys on alempi kuin se, missä olisimme valtiovarainministeriön kehysriiheen tekemän ehdotuksen perusteella. Tämä hallitus ei kehysriihessä näin ollen kasvattanut menojen perintöä seuraavalle hallitukselle pohjaesitykseen verrattuna.

 

LUE MYÖS: Matti Vanhanen ennustaa merkittävää hintojen nousua

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt