Valtiovarainministeri Matti Vanhanen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Matti Vanhanen: Ajoitus ei ole oikea ansiosidonnaisen porrastamiselle

Valtiovarainministerin mukaan budjettiriihessä ei ole luvassa leikkauksia.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää poliittisesti hyvin vaikeana päättää ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta.

– Olosuhteissa, joissa meillä on työttömiä ja lomautettuja valtava määrä tällä hetkellä koronan takia, niin työttömyysturva työvoiman tarjonnan lisäämisenä ei varmaankaan ole ensimmäisiä päätöksiä, joita juuri tässä hetkessä tehdään, Matti Vanhanen sanoi Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa tänään perjantaina.

– Sen (ansiosidonnaisen porrastamisen) pitää pysyä keinovalikoimassa mukana, mutta sen ajoitus ei nyt varmastikaan ole kohdallaan. Työllisyystoimia varmasti tullaan hakemaan muilta sektoreilta, Vanhanen jatkoi.

Vanhasen mukaan työttömyysturvan porrastamisella ei myöskään olisi sitä vaikutusta lyhyellä tähtäimellä, mitä sillä haetaan.

Vanhasen mukaan työllisyystavoitetta joudutaan nostamaan 60 000 lisätyöllisestä tällä vaalikaudella, mutta lukumäärään hän ei ottanut kantaa.

Vanhanen ei vahvistanut sitä, aikooko hallitus tehdä konkreettisia päätöksiä työllisyystoimista budjettiriihessä.

– Ne päätökset tulevat budjettiriihessä ja arvioidaan sitä sen jälkeen. Ei ole uusia vastauksia sen päälle, mitä kesäkuussa sanoin.

Vanhanen totesi, että ministereillä on ”nyanssieroja” siitä, pitääkö budjettiriihessä tehdä konkreettiset päätökset 30 000 uudesta työllisestä.

Loma-aikana ei Vanhasen mukaan ole käyty neuvotteluja työllisyystoimista hallituksen sisällä.

Vanhanen sanoi, että hallitusohjelmaa ei arvioida uudelleen budjettiriihessä ainakaan valtiovarainministeriön esityksestä.

Elvytys jatkuu vuoteen 2023

Valtiovarainministerin mukaan budjettiriihessä ei ole luvassa leikkauksia. Ensi vuoden budjetissa palataan kuitenkin kehykseen, jonka tasoa korotetaan 500 miljoonalla eurolla väliaikaisesti, kun poikkeusolojen mekanismi otetaan käyttöön.

– Nyt eletään elvytysvaihetta. Meillä on kotimainen elvytys käynnissä ja EU-tason elvytys alkamassa. Elvytysvaiheessa ei pidä eikä psykologisesti antaa sen kanssa vastakkaisia viestejä sopeutuksen tarpeesta.

Vanhasen mukaan finanssipolitiikan kiristäminen on edessä vasta tulevaisuudessa.

– Siitä ei nyt budjettiriihessä tehdä päätöksiä. Nyt keskitytään toimiin, joilla alenevassa kierteessä lisätään kansalaisten ja yritysten luottamusta siihen, että kyllä Suomi ja suomalaiset tästä selviävät.

Vanhanen ei kuitenkaan lupaa uusia tukipaketteja esimerkiksi yrityksille.

– Ei ole päätöksiä mistään uusista elvytyspaketista. Me olemme tehneen massiivisen elvytyspäätöksen kesän alussa, neljäs lisätalousarvio oli suuri elvytyspaketti.

Vanhasen mukaan neljättä lisätalousarviota vasta toimeenpannaan ja lisäksi EU:n elvytys on alkamassa asteittain. Valtiovarainministerin mukaan talouspolitiikka tulee olemaan elvyttävää ainakin seuraavat kaksi vuotta, sillä EU:n kautta tuleva rahavirta jatkuu vuoteen 2023.

– Valtiovarainministeriö ei ole tällä hetkellä valmistelemassa uusia kotimaisia elvytyspaketteja.

Vanhasen mukaan EU:n kautta rahaa on kuitenkin tulossa ”erittäin paljon” ja jos Suomen elpyminen tapahtuu hitaammin kuin muiden EU-maiden, niin silloin Suomi saa suuremman potin elvytysrahoista.

Tulevaisuusinvestoinnit usean lukon takana

Hallitusohjelmassa sovituista kolmen miljardin ”tulevaisuusinvestoinneista” Vanhanen totesi, että samoihin aihealueisiin kohdistettiin määrärahoja jo neljännessä lisätalousarviossa ja myös EU:n elvytyspaketista on tulossa rahaa.

Vanhasen mielestä tulevaisuusinvestoinnit, jo tehdyt elvytyspäätökset ja EU:n elvytyspaketti pitää katsoa yhtenä kokonaisuutena ja taulukoida ristiin.

– Kotimaista tulevaisuusinvestointien pakettia ei pidä lähteä toteuttamaan ennen kuin tämä yhteenveto on tehty ja arvioitu, mitä tästä EU:n elvytyspaketista on samoihin tarkoituksiin käytettävissä. Lisäksi ehtona tulevaisuuspaketin käyttöönotolle on se, että työllisyyspäätökset on tehty ja että se rahoitetaan omaisuustuloilla. Tässä on aika monta tekijää, ennen kuin tulevaisuuspaketti avataan, Vanhanen totesi.

”Eihän tätä paikkaa juuri kukaan halua”

Keskustan puheenjohtajaehdokkaista sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) että kansanedustaja Petri Honkonen (kesk.) ovat toivoneet, että Vanhanen jatkaisi valtiovarainministerinä vaikka vaalikauden loppuun asti.

Vanhanen ei suostunut kertomaan tulevaisuuden suunnitelmistaan.

– Tässä on minulla mielessäni projekti, enkä hae tästä uutta uraa itselleni. Minä en jää historiaan pitkäaikaisesta valtiovarainministeriydestä. Tiedän sen, ettei tätä paikkaa juuri kukaan halua, Vanhanen nauratti yleisöä.

Vanhanen sanoi, että hänellä on mielessään tietty tehtäväksianto, josta hän aikoo pitää kiinni.

– Tämä on tärkeä paikka keskustalle, kun hallituksessa ollaan, ja tämä on puolueen käytettävissä oleva paikka, Vanhanen totesi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt