Matkailuala työllistää noin 70 000 työntekijää ympäri Suomen. LEHTIKUVA

Matkailualalle vaaditaan kriisipakettia

Kokoomusedustajien mukaan kyse on nyt poikkeustilasta.

Kokoomuksen kansanedustajat Matias Marttinen ja Arto Satonen vaativat hallitukselta toimia matkailualan yrittäjien ahdinkoon. Edustajat muistuttavat, että päätös ravintoloiden sulkemisesta on käytännössä lopettanut myös matkailuyritysten toiminnan.

Eduskunta edellytti ravintoloiden sulkemisen yhteydessä, että tilanteesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset kompensoidaan yrittäjille. Edustajien mukaan saman periaatteen pitää koskea myös matkailualan yrittäjiä.

– Tilanne matkailualalla on vähintään yhtä tukala kuin ravintola-alallakin. Liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat vieneet asiakkaat ja tulot tulevilta kuukausilta, edustajat sanovat tiedotteessaan.

Matkailuala työllistää noin 70 000 työntekijää ympäri Suomen muiden muassa matkatoimistojen, majoitustoiminnan ja kuljetusyritysten kautta. Korona on kuitenkin pysäyttänyt matkailun niin kotimaassa kuin ulkomaillekin. Edustajat vaativatkin hallitusta toimimaan, jotta koronaviruksen aiheuttama kriisi ei kaada elinkelpoisia yrityksiä.

– Matkailualan kriisi ei johdu normaalin liiketoiminnan riskin realisoitumisesta. Kyse on koronan aiheuttamasta poikkeustilasta ja valtion päättämistä rajoitustoimenpiteistä. On aivan selvää, että hallituksen on tällaisessa tilanteessa huolehdittava yritysten selviytymisestä, edustajat vaativat.

– Yhtenä suorana keinona yrityksille pitää palauttaa alkuvuonna maksetut arvonlisäverot akuutin kassakriisin helpottamiseen.

Edustajien mukaan hallituksen on valmisteltava pikaisesti yrittäjien kriisipaketti eduskunnan käsiteltäväksi.

– Ilman suoria tukitoimia jälki tulee olemaan erittäin rumaa. Edessä on konkurssiaalto ja laaja työttömyys, jos suoraa tukea ei nyt kohdisteta yritysten tueksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt